Rot: Vučić i njegov režim više nisu pouzdan partner, u EU nema mesta za Putinove sluge

Za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, Aleksandar Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri, jer u Evropskoj uniji nema mesta za Putinove sluge.
To je za list Nova rekao predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot.
 
"Ne smemo biti ravnodušni ako fundamentalni principi demokratije i vladavine prava budu pod pritiskom u nekoj od naših partnerskih zemalja. Postoji čak i obaveza mešanja", poručuje Rot.
Rot ocenjuje da je Srbija tokom Vučićevog predsedničkog mandata sve više gubila status demokratije u njenom punom obimu, a izborne neregularnosti su još jednom potvrdile taj alarmantan trend.
 
"Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvestili su o kupovini glasova i korišćenju fantomskih birača u korist vladajuće SNS. Ovo su metode autokratskog vladara, a ne predsednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU", ukazuje nemački poslanik.
Rot dodaje da Vučić ne ugrožava samo unutrašnji mir u Srbiji, već konstantno izaziva probleme u regionu, aludirajući na raspoređivanje trupa na granici sa Kosovom.
 
On, međutim, dodaje da se ne mogu birati sagovornici u Beogradu, ali su ozbiljne optužbe bacile "veoma mračnu senku na naše odnose".
 
"Moja očekivanja su da će nadležni organi i sudovi razjasniti sve u vezi sa ovim optužbama i ako bude potrebno, otvoriti put za ponavljanje izbora", zaključio je Rot.
  • Čarapan

    11.01.2024 13:40
    Neznanje...
    Šta Rot misli da je Srbiji bolje da bude Nemački sluga.Molo se preačunao , ko se u ratovima družio sa Nemačkom taj je gubitnik u istoriji
  • Jelesije

    11.01.2024 12:24
    Gledaj ti u svoju zemlju koja se polako raspada.
  • Gos'n Rot

    11.01.2024 10:57
    precenili ste nas kao sluge Putina. Mi smo sluge punovih sluga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija