Brisel neće zatvoriti vrata Srbiji, ali je moguće odlaganje ili usporavanje ulaska u EU

Brisel neće formalno zatvoriti vrata za članstvo Srbije u EU, ali je moguće će taj proces biti odložen ili dodatno usporen.
Brisel neće zatvoriti vrata Srbiji, ali je moguće odlaganje ili usporavanje ulaska u EU
Foto: Pixabay
Tako piše Demostat pozivajući se na izvor iz zapadnih diplomatskih krugova.
 
Ovaj izvor je komentarisao izjavu poslanika Evropskog parlamenta Klemena Grošelja da "postoji bojazan da će za Srbiju vrata za proširenje dosta brzo zatvoriti", piše Demostat.
Grošelj, koji je bio šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima 17. decembra, izjavio je za N1: "Brine me da će prevladati evropska oportunistička politika, znači to što se desilo Srbiji to će se tolerisati, ali istovremeno kad budu krenuli procesi ubrzavanja približavanja EU, Srbija neće bio deo tog ubrzavanja".
 
Prema tvrdnjama izvora Demostata, ukoliko bude zvanično proglašeno odlaganje ili usporavanje evropskog puta Srbije, kao argument će biti navedeno to da "glavni uslov - pronalaženje zakonskog rešenja za pitanja Kosova, nije na vidiku, i da to najpre mora da postane realnost".
"Aktuelni flert Vučićeve vlade sa Rusijom i Kinom je tek drugi po važnosti, ali to se na Zapadu više vidi kao taktičko ponašanje da bi se kontriralo Briselu", objašnjava sagovornik Demostata iz diplomatskih krugova.
 
Ima i onih diplomata koji tvrde da bi situacija u vezi sa EU integracijama Srbije mogla da se završi poput "Kvake 22".
 
"S jedne, obustava evropske integracije bio bi jasan korak da se okrivi Vučić i njegov sistem, a s druge strane, Brisel bi izgubio čak i formalni pristup srpskim institucijama i dodatno demotivisao proevropske snage u Srbiji. Suspenzija fondova bi mogla da se vrati i kao bumerang, jer bi se Vučić još više priklonio kineskim interesima i novcu", precizira izvor Demostata.
 
Kada je reč o eventualnoj suspenziji fondova EU Srbiji, koja je pomenuta i prošle jeseni nakon oružanih sukoba u Banjskoj, Demostat predviđa da bi kratkoročno gledano takva kaznena mera čak mogla da bude od koristi predsedniku Srbije, koji bi se u tom slučaju dodatno oslonio na saradnju sa Rusijom i Kinom, ali da bi, na srednji rok, uništilo ekonomiju, te da bi najveći udarac za Vučićev režim bilo ukidanje bezviznog režima za građane Srbije. EU je najveći trgovinski partner Srbije, i većina investicija stiže upravo iz država članica Unije.
Grošelj je takođe poručio da će Evropski parlament vrlo brzo reagovati povodom izbora u Srbiji i svega što se dešavalo u vezi sa tim i te reakcije neće ići u prilog Srbije i srpskih vlasti. On je naveo da će rasprava o izborima u Srbiji biti na dnevnom redu EP i pre finalnog izveštaja ODIHR-a, te da će reagovati i na napade predstavnika vlasti na članove misije ODIHR, posebno na Andreasa Šidera.
 
U sličnom kontekstu, nezavisni nemački akademik Franc-Lotar Altman poručio je nedavno za Demostat, govoreći o aktuelnoj političkoj krizi u Srbiji: "Brisel i najveće evropske prestonice moraju vrlo jasno da poruče da država u kojoj su nepristrasni međunarodni posmatrači prijavili toliko falsifikata, nepoštenih izbornih kampanja, pa čak i fizičkih napada tokom izbora, ne može da ima kredibilnu šansu da se pridruži EU porodici. I ovde će Vučić ponovo igrati na rusku i kinesku kartu, jer zna da glavne zemlje EU i dalje smatraju Srbiju najvažnijom zemljom na Zapadnom Balkanu".
  • Vojvođanin

    14.01.2024 23:20


    Odlično. Svakako bi bilo blamaža da tu rupu vučemo sa sobom u Evropu.
  • Б

    14.01.2024 20:12
    Узалуд вам труд еврољупци
    Ма шта еврољупци говорили, Србија никад неће бити део ЕУ. То су рекли Немци, Португалци и многи други који се стварно питају. Потребно је да све земље ЕУ прихвате Србију за члана; можете ли то да замислите?
    Објективно, ЕУ слаби, конкурентске предности им се топе, индустрија је све слабија, капитал им буквално лежи по пољима Украјине, претворен у старо гвожђе. Жосеп Борељ виче још, још, још муниције за Украјину и то се рачуна као дипломатија. Руски гас шатро не увозе а гасоводи преко Србије и преко Украјине раде пуном паром. Кину не воле, а пола аутомобила који се у ЕУ продају под немачким брендовима направљено у Шенјангу и Чангчуну и превезено у Немачку.
    Србија води једину могућу политику за земљу окружену непријатељима које води САД. Превише смо слаби да се одупремо војно, немамо у близини пријатеље, страни амбасадори и про-западни медији пирују над несрећним Србима. Они су довели Вучића, они ће га одбацити кад им не буде више требао.
  • BoeserWolf

    12.01.2024 19:23
    @Nikola
    11.01.2024 • 13:09
    EU Kaput
    Srbija treba da razmotri ulazak u Briks a ne u EU .Da EU ima perspektivu ne bi je englezi napustili.

    Da nije žalosno, bilo bi smešno. Ceo svet hrli ka Briks zemljama. Briks zemlje ne mogu da se izbore sa svim migrantima koji im stižu.

    Koliko je bese doznaka i investicija stiglo iz Briks zemalja? Znas da navedeš podatak, a da nije sa saputnika, koji je nezavistan medij kao i casopis "Velika Srbija" koju je izdavala Radikalna Stranka (naravno ne prava Pasiceva, vec ovaj komunisticki projekat sa Seseljom)

    Ta sirotinja iz Briksa je i sebi teška, a nasa žalost je to sto ovu zemlju vode ljudi kao ti, sa 3 razreda O.Š. i sputnjikom ispod miske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.