RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata

Republička izborna komisija usvojila je danas, 12. januara, većinom glasova, izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, čime je počeo da teče rok od 10 dana za dodelu poslaničkih mandata.
 RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Mandate će dobiti predstavnici ukupno 10 izbornih lista, od kojih su pet manjinske liste.
 
Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, prema ukupnom izveštaju o glasanju, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" je na izborima 17. decembra prošle godine osvojila 129 poslaničkih mandata, odnosno apsolutnu većinu u budućem parlamentu.
 
Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 poslaničkih mandata, izborna lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" osvojila je 18 mandata, lista "Nada za Srbiju" imaće 13 poslanika, a isto toliko mandata osvojila je i lista "Mi - glas iz naroda".
 
Od manjinskih stranaka poslaničke mandate osvojile su Stranka vojvođanskih Mađara - šest, po dva poslanika imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok po jedan mandat imaju izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.
 
Kako je najavljeno, za svako biračko mesto zbirni izveštaji o rezultatima glasanja će biti objavljeni u Službenom glasniku.
 
Prema ukupnom izveštaju o rezultatima izbora, na 8.273 biračka mesta, pravo glasa imalo je 6.500.666 birača, od kojih je 3.815.007 birača glasalo, a bilo je 3.710.978 važećih glasačkih listića.
 
Član RIK Tanasije Marinković je tokom rasprave rekao da je donošenje ukupnog izveštaja preuranjeno i da se "zbirni izveštaj ne može doneti pre dostavljanja odluka o pravnim sredstvima koja su eventualno podneta".
 
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević odbacio je ove tvrdnje i rekao da su svi zakonski rokovi istekli. 
 
Protiv usvajanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za narodne poslanike glasalo je 13 članova RIK, dok je izveštaj podržalo 20 od ukupno 33 članova RIK.
  • Maja

    13.01.2024 06:37
    RIK RIKNUO!
    NICIJA NIJE DO ZORE....!!
  • Fuj49

    13.01.2024 06:27
    Gadni
    Lopovi bili, lopovi ostali. Mislim na naprednjačke smutljivce.
  • 3 patriotske kolone

    13.01.2024 02:16
    Ušle su 3 kolone patriota u skupštinu Mi glas iz Naroda, DSS-Poks ali i Ruska stranka. To je uspeh jer je bilo 8 kolona patriota i nisu ni mogli preći cenzus kada su bili rascepkani. Desna opozicija mora zajedno da izlazi na izbore i garant ima oko 30% glasova, svaki put. Ko spreči ujedinjenje desne opozicije radi za Vučića da se zna od sad !
    A SPS više nikad neće preći cenzus

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.