Evropski komesar u EP: Organi u Srbiji da istraže sve izveštaje o neregularnostima na izborima

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je u EP da nadležni državni organi Srbije treba da istraže na transparentan način sve verodostojne izveštaje o neregularnostima na izborima.
Evropski komesar u EP: Organi u Srbiji da istraže sve izveštaje o neregularnostima na izborima
Foto: 021.rs
Otvarajući raspravu o izborima u Srbiji na plenarnoj sednici EP u Strazburu, Rejnders je rekao da to uključuje i navode o neregularnostima na lokalnim izborima u Beogradu i drugim opštinama, održanim 17. decembra.
 
Rejnders je kazao da se od Srbije očekuje da brzo i pre narednih izbora primeni preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), po usvajanju njenog konačnog izveštaja o izborima, i dodao da je EU "spremna da podrži Srbiju u tome".
"Pažljivo smo pratili proteste u Srbiji posle izbora, važno je da pravo na miran protest bude omogućeno. Istovremeno, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je. Akcija policije mora biti srazmerna, moraju se poštovati ljudska prava", rekao je Rejnders.
 
Naveo je da Evropska komisija poziva rukovodstvo Srbije da osigura "konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra" i dodao da "u zdravoj demokratiji nema prostora za dezinformišuće narative".
Rejnders je rekao da vladavina prava i pravilno funkcionisanje demokratskih institucija ostaju u središtu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
 
"Revidirana metodologija proširenja jasno kaže da napredak u osnovnim oblastima određuje ukupnu brzinu pregovora. Srbija ostaje zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da pokaže rešenost i da ostvari napredak u procesu pristupanja bržim sprovođenjem reformi povezanih sa procesom evrointegracija, i da isporuči opipljive rezultate", naveo je.
 
Dodao je da to "pre svega obuhvata oblast vladavine prava i proces normalizacije odnosa sa Kosovom, kroz brzu primenu svih obaveza iz dijaloga uz posredstvo EU", uključujući Sporazum o putu ka normalizaciji i njegov Implementacioni aneks.
 
"Očekujemo da se Srbija potpuno uskladi sa pozicijama EU po pitanju spoljne i bezbednosne politike i sa restriktivnim merama (protiv Rusije) kao najvažnijim pitanjem. Pažljivo ćemo pratiti kako Srbija ispunjava ono što se od nje očekuje", rekao je Rejnders.
Bilčik: Građani Srbije zaslužuju evropsku budućnost
 
Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik naveo je da je "javni prostor u Srbiji zarobljen ličnim interesima".
 
"Česti prevremeni izbori u Srbiji izazivaju stres među ljudima i sprečavaju implementaciju normi koje su potrebne za proces pridruživanja Uniji. Kao posmatrači, videli smo da su ključni procesi za glasanje i brojanje glasova bili ispoštovani, ali nije bilo dovoljno tajnosti. Dobili smo izveštaje o dovoženju glasača u Beograd izvan kako bi se povećalo glasačko telo. I zato tražimo od nadležnih organa da to istraže i da nam daju ishode svih tih problematičnih tačaka koje smo naveli. Svi posmatrači EP su to naveli 18. decembra. Kolege, ja stojim uz taj izveštaj i stojim uz Srbiju sada. Zato što smatram da Srbija zaslužuje bolje, zaslužuje klimu koja nema stalne političke kampanje kao sada. Ljudi su Srbiju zaslužuju jasan izbor između Srbije i Evrope i da se mogu donositi odluke oko tih izbora", kratko je rekao on.
  • SNS

    18.01.2024 07:02
    BOT
    Preporučujem da probaju naš domaći parizer. Šta se oni mešaju? Valjda zna moja pokojna Baba za koga je glasala.
  • Plaćač poreza

    18.01.2024 06:53
    Organi su pokrali izbore. Srbi su jedini narod na svetu koji je pokrao i uništio svoju državu.
  • Femka

    18.01.2024 06:24
    O Srbijo
    i Bogu si teska! Moramo nastaviti borbu… Jednog dana mu treba suditi za sve patnje sto nam nanosi…Da se malo okanemo tih kritika i da se bacimo na cilj kako do slobode?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija