Veliko interesovanje za podatke EPS-a, preuzimanje veoma sporo: EPS ćuti o šteti

Preuzimanje 34 gigabajta podataka Elektroprivrede Srbije (EPS), koje su na internet postavili hakeri grupe Quilin, veoma je usporeno zbog velikog interesovanja za ovu datoteku.
Veliko interesovanje za podatke EPS-a, preuzimanje veoma sporo: EPS ćuti o šteti
Foto: 021.rs
Više hiljada korisnika pokušava da preuzme te podatke, među kojima se navodno nalaze mnogobrojni ugovori EPS o raznim nabavkama, ali i podaci o računima i dugovanju građana.
 
Prema nepotvrđenim podacima, hakeri koji su blokirali onlajn servise EPS i ukrali im dokumentaciju, tražili su "otkup" od oko 7 miliona evra, a kada ga nisu dobili počeli su da objavljuju dokumente javno, na internetu, u okviru bloga grupe Quilin, na mreži Onion.
Mada je drugi deo datoteke EPS trebalo da bude postavljen u ponedeljak, 22. januara, danas je saopšteno da će to biti odloženo za subotu 27. januar, verovatno baš zbog sporosti u daunloudu prvog dela.
 
Prema objašnjenju stručnjaka, do usporavanja preuzimanja je došlo zbog "očigledne navale zainteresovanih". 
 
Onion mreža i inače ne nudi velike brzine jer se do podataka stiže preko više od pet "čvorova", od koji svaki kriptuje i anonimizuje vezu, kako se ne bi moglo lako doći do izvora postavljenih informacija.
EPS ćuti o šteti i kada će stabilizovati sistem
 
Ni posle mesec dana od napada, sem što su podaci dospeli u javnost, ova kompanija se nije oporavila od upada u sistem pa na njihovim šalterima ne možete da platite račun za struju.
 
Stručnjaci za internet bezbednost veruju da su hakeri u javnost pustili samo deo podataka koje imaju. Ali i da su sa tim podacima ugroženi svi, od EPS-a, države, pa sve do građana, prenosi N1.
 
"Ti podaci sadrže vitalne informacije, to jest, mogu da sadrže vitalne informacije i o upravljanju ovim energetskim sistemima, pristupne podatke za te osetljive sisteme, koji mogu da ugroze bezbednost i snabdevanje energijom naše zemlje", kaže konsultant za informatičku bezbednost Ivan Marković.
 
Ovo nije i prvi slučaj da lični podaci građana i baze podataka velikih državnih sistema budu nezaštićeni, da se nađu u posedu onih koji ne bi smeli da ih imaju
 
"Setite se situacije sa katastrom, situacije sa bazom podataka Fonda zdravstvenog osiguranja koje je Ministarstvo zdravlja gotovo, na otvoreno, stavilo na raspolaganje nekoj fantomskoj bugarskoj firmi", objašnjava advokat Rodoljub Šabić.
 
Da li su krivci za ovakve slučajeve kažnjeni to nikad nismo saznali. Kao i u ovom slučaju, kada EPS ćuti i ne objašnjava ni kolike su razmere štete, ni kada bi sistem mogao da se stabilizuje.
 
"Nemamo adekvatan odgovor institicija i verovatno pokušavaju da zataškaju ceo ovaj incident koji zapravo se ne dešava samo sada. Mi smo upozoravali još u aprilu da ovako nešto može da se desi, jedino je EMS priznala da imaju kompromitovane naloge", navodi Ivan Marković.
 
Problem je, kaže Rodoljub Šabić, što vlast zaštitu podataka više shvata kao parolu, nego kao realnost. Pa će posledice nečijeg nemara i neznanja biti velike.
 
"Mi idemo ka situaciji u kojoj ćemo imati jedan potpuno konfuzan i neupotrebljiv sistem. I jednog dana kad se odlučimo da zemlja gradi realan sistem zaštite podataka o ličnosti moraćemo da uradimo kompletan reset", objašnjava Šabić.
  • 7 miliona

    21.01.2024 00:27
    Je sitnica
    Treba narod da skupi koliko god traže i da im se pošteno plati.
    Ne da vrate eps-u podatke, nego da upadnu i u ostala preduzeća i državne(SNS) institucije.
    Koliko plaćamo RTS, možemo platiti i ove vredne ljude, da budu pravi javni servis.
  • Kole

    20.01.2024 11:10
    Koji horor... sad mogu imati uvid u sve licne nase podatke preko EPSa- jmbg, adrese, imena, brojeve stana...sve o svima u Srbiji, kao i svim firmama. Ne mogu da verujem kakvi teletabisi rade u EPS!
  • Darko Švajcarska¸

    20.01.2024 10:43
    Bežite deco iz Srbije na vreme
    " Ljudi nisu zatočenici sudbine, nego zatočenici vlastitog uma."

    – Frenklin Ruzvelt .


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija