Brnabić: Proteste protiv Rio Tinta finansirali stranci da oslabe Vučića, projekat Jadar je odličan

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da nikada nije zaustavila projekat Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji "zato što je mislila da je taj projekat loš".
Brnabić: Proteste protiv Rio Tinta finansirali stranci da oslabe Vučića, projekat Jadar je odličan
Foto: 021.rs
Kako je rekla, "stavila ga je na pauzu" zbog protesta koje su "finansirali stranci" a koji su imali za cilj da oslabe predsednika države Aleksandra Vučića.
 
Brnabić je za na televiziju Hepi izjavila i da oni koji se bore protiv Rio Tinta rade za interese nekih drugih, a ne svoje zemlje, kao i da su proteste finansirali "stranci" iz zemalja iz kojih ta kompanija dolazi.
"Što se tiče tog projekta, ja kao predsednica vlade nisam zaustavila taj projekat zato što sam mislila da je taj projekat loš za Srbiju", rekla je Brnabić.
 
Ona je optužila "strance", odnosno države iz kojih dolazi Rio Tinto, da stoje iza protesta koji su organizovani protiv dolaska te kompanije i izgradnje rudnika, navodeći da su protesti bili "politička igra" protiv Aleksandra Vučića da bi se on oslabio, a da u isto vreme "izgura taj projekat".
"S jedne strane, stranci su verovali da će Aleksandar Vučić izgurati taj projekat uprkos protestima, zato što zna da je taj projekat dobar za Srbiju. S druge strane su finansirali te proteste i pomagali organizaciju da bi oslabili Aleksandra Vučića, i time su bukvalno hteli 'i jare i pare' na tom projektu", rekla je Brnabić.
 
Ona je kazala da je Rio Tinto "zapadni projekat", odnosno američko-australijsko-kanadsko-britanska firma.
 
Rekla je da su se od prošle godine sada stvari promenile, i da i dalje misli da je "to odličan projekat za Srbiju".
 
Prema njenim rečima, "nema ništa tajno" u pregovorima Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto.
 
"Mi smo se uvek ponosili time šta radimo i kako radimo. Ja sam se nakon sastanka sa Rio Tintom u Londonu uključila u RTS da kažem šta smo radili", kazala je Brnabić.
Protesti protiv Rio Tinta su, prema njenim rečima, bili "par ekselans politička igra".
 
"Na budućoj Vladi je da odluči da li će nešto uraditi u tom smislu. Ja se nadam da hoće, sada ne mogu te političke igre da se igraju kao tada", rekla je Brnabić.

Komentari 73

  • MAja

    25.01.2024 11:03
    Bez blama
    Pa dokle više sa laganjem, imate li trunku morala u sebi?
  • Imre

    23.01.2024 21:34
    Jednostavno obavestiti Rio Tinto,necemo tehnologiju sa sumpornom kiselinom,mecemo jalovinu na mekavim folijama gde u jalovini ostaje sumporna kiselina.Sta ovekivati posle jaceg zemljotresa,sta ovekivati od kisnog perioda kad ce sa jalovine voda odnositi sumpornu kiselinu prema Drini,savi,Dunavu,podzemnim vodama.
    Kad se tehnologija prerade rude usavrsi eto nas povas.
  • belzebub

    23.01.2024 11:11
    Hmmm...da, krivi su sve drugi kao da vi ovde niste 13 godina na vlasti, taj isti narod koji sad demonstrira je i glasao za sns, a vlast nikoga nije ni pitala da zove Rio Tinto koji sad može da uzme velike pare, pa krivi ste što ste još uvek politički živi, što ne radite ništa veliko u interesu naroda, samo svom. Kad jednog dana ne bude Vučića neće biti ni vas, kada znate kakav je ovo politički sistem, a vi baš takav želite jer imate koristi od njega i još hoćete i vojni rok da vratite u svom interesu, niko tako ne veliča gradnju puta kao ova vlast, ono što je normalno za Evropu...ovde je groteksno smešno veličanje kao da to daje neko iz svog džepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija