Za novogodišnje praznike znatno povećan broj pokušaja prevare SMS porukama u ime Pošte

Pokušaji prevare građana SMS porukama koje navodno šalje "Pošta Srbije" naglo su se povećali pred novogodišnje praznike.
Za novogodišnje praznike znatno povećan broj pokušaja prevare SMS porukama u ime Pošte
Foto: Pixabay
U decembru 2023. godine broj pokušaja obmane praktično se upetostručio - sa prosečnih stotinak do 160 mesečno zabeleženih tokom prethodnih godina na oko 500, kažu u "Pošti Srbije".
 
Podaci MUP-a poslati Novoj ekonomiji pokazuju da je tokom 2023. godine ukupno primljeno 2.023 zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Posebnog tužilaštva za za visokotehnološki kriminal. Tokom 2020. godine bilo ih je znatno manje, ukupno 1.203, a godinu pre toga još za 50 odsto manje. 
Na pitanje Nove ekonomije o SMS porukama koje navodno šalje "Pošta Srbije", i hakerskom napadu na EPS, čiji su podaci osvanuli prošle nedelje na dark webu, MUP je ovaj medij uputio na Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje je pokrenulo predistražni postupak.
 
U poslednje vreme aktuelna su dva trenda sajber napada, čiji je osnovni cilj udar na računarske mreže i sisteme, "ransomware" napadi i zloupotrebe virtuelnih valuta odnosno kriptovaluta kao vida digitalne imovine i to su najčešće investicione prevare, kažu u MUP-u za Novu ekonomiju.
Ipak, najviše građana je prijavljivalo sumnjive mejlove i SMS poruke u proteklim mesecima, zbog čega je u više navrata reagovao i MUP i "Pošta Srbije".
 
Možda ste i vi dobili istu poruku:
 
"Vaš paket ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molim vas, potvrdite vašu adresu na sledećem linku da biste sprečili gubitke".
 
U Poštama Srbije kažu da se u decembru 2023. godine broj pokušaja prevare građana SMS porukama naglo povećao na oko 500, dok je u toku godine mesečno u proseku bilo između 100 i 160 prijava prethodnih godina. Ukupno je evidentirano 20 kampanja za prevare u prethodnoj godini, kažu u Poštama Srbije za Novu ekonomiju.
 
SMS poruke koje se šalju građanima u ime "Pošta Srbije" mogu da se pošalju iz bilo kog mesta na svetu, a od početka 2024. godine oko polovina korišćenih brojeva bila je iz Srbije, a polovina iz inostranstva", kažu u "Pošti Srbije".
 
"E-mail adrese sa kojih je takođe poslate poruke jednokratno su korišćene pa ugašene. Na osnovu prijava koje smo dobili i analizirali od početka 2024. godine, brojeva koji su u porukama predstavljeni sa međunarodnim pozivnim brojem za Srbiju +381 ima 230, a brojeva sa međunarodnim pozivnim kodovima ima oko 160", odgovaraju u "Pošti Srbije".
 
Lažnih mejlova bilo je čak 145, najviše sa mejl adresa: @icloud.com, ostale adrese bile su: office@posta.rs, @hotmail.com, @gmail.com, @yahoo.com, @hanmail.net, @alfataiwan.com.
 
U "Pošte Srbija" skrenuli su posebnu pažnju na mejlove sa adrese office@posta.rs koja može delovati kao da zaista pripada Pošti, što nije slučaj.
 
MUP je prethodno saopštio da građani ne bi trebalo ni da pozivaju broj sa koga je stigla sumnjiva poruka, niti da stupaju u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.
Jedan "klik" skida novac
 
Vladislav Ujić, konsultant za IT bezbednost i zaštitu podataka Centra za digitalnu transformaciju kaže da poruke koje su stizale građanima tokom novogodišnjih praznika, ne samo SMS već često i email poruke sličnog sadržaja, jesu primer fišing napada.
 
"Ovo je vrsta sajber napada gde napadači šalju lažne poruke koje izgledaju kao da su od legitimnih izvora - u ovom slučaju, kao da su od Pošte. Cilj ovih poruka je da navedu primaoce da kliknu na maliciozne linkove ili da unesu lične podatke, koje napadači zatim mogu zloupotrebiti. Tipično, ovakve poruke mogu tražiti od korisnika da 'potvrde' ili 'ažuriraju' svoje podatke, ili da prate link da 'spreče gubitke'. Važno je biti veoma oprezan i ne 'kliknuti' na linkove u porukama koje deluju sumnjivo ili nisu očekivane", kaže Ujić.
  • Aleks

    23.01.2024 13:53
    Iskreno sumnjam da je stiglo 500 ukupno. Samo meni je stiglo 20-ak. I vrlo je interesantno da su mi stizale (po 1-2 dnevno) samo kada su mi paketi bili na carini. Kako paket napusti carinu, poruke prestaju. Cak i kada su paketi bez pracenja, kad poruke pocnu, sad imam nacin da znam da su pristigli na carinu... Tako da je pitanje ko iz Poste im daje te podatke.
  • Nezavisni Vojvođanin

    23.01.2024 10:45
    Od 27 Novembra
    2023-10-31 20:23
    GMT+8
    Out for delivery
    Arrived at local delivery center.

    Evo copy paste sa Trackinga. Imam tri pošiljke sa Aliexpresa koje se nalaze u Novosadskoj pošti od 31.10.2023 Nema dalje, Aliexpres je odbio dispute, lovu sam izgubio, poštara nema, pošiljki nema sve je u tri lepe otišlo i raspalo se. Sve što trabunjaju o pošti glavešine je laž. Imam pouzdane informacije da su im hodnici dole u dostavi zatvoreni džakovima ne uručenih pošiljki. Nema niko da radi, nemaju ljudi, nemaju odgovornost.
  • Maśa

    23.01.2024 09:56
    Jezivo u kakvo prevarantsko društvo se pretvarismo. Generalno čovečanstvo. Ništa ne ide u dobrom smeru. Svi bi samo muljali. Pošten rad se ne isplati više skoro nikome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija