Poverenica: Porodilja nije trebalo da se prvo obrati medijima - već institucijama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da slučaj smrti bebe u Sremskoj Mitrovici potvrđuje da je "upaljen crveni alarm" za sistemsko rešavanje problema akušerskog nasilja.
Janković je za N1 rekla da pitanje akušerskog nasilja treba da bude pitanje oko čijeg rešenja treba svi da budu saglasni, a ne da se to pitanje politizuje i koristi u dnevno-političke svrhe, kao i da ne sme da dođe do stvaranja stigme i animoziteta prema mediciniskom osoblju koje radi u ginekološko – akušerskim klinikama.
 
"Ono što je u ovom slučaju problematično jeste da kada se jedan ovakav ishod desi, smrtni ishod deteta tokom porođaja, trebalo je da bude obavešteno rukovodstvo klinike u Sremskoj Mitrovici. Da su svi mehanizmi unutrašnji bili aktivirani da se proveri šta je bilo pre nego što je slučaj izašao u javnost", navela je Janković za N1.
Poverenica je ocenila da porodilja Mihajlović iz Sremske Mitrovice nije trebalo da pravdu traži pozivajući medije, već da je trebalo da postoji adekvatna inistitucionalna reakcija.
 
"Ono što je dobro u ovom slučaju je da vidite zaista jednu adekvatnu reakciju nadležnog ministarstava. Ministarka Grujičić potvrđuje da je reakcija ministarstva bila baš onakava kakva treba. Da su odmah pokrenuti interni i mehanizmi spoljašnje kontrole - pre svega zdravstvena inspekcija. Ono što u svim ovim slučajevima treba da sledi je Više javno tužilaštvo za koje ćemo videti na koji način će kvalifikovati to delo i da li ima elemenata krivične odgovornosti", dodala je Janković.
Podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
 
Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.
 
Na osnovu toga, pokrenuta je policijska istraga, a lekar je uhapšen, da bi danas stigli i rezultati obdukcije preminule devojčice, koji pokazuju da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja.
 
Takođe, zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, održani su protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

Komentari 144

  • Zgađena

    27.01.2024 13:57
    Znamo svi dobro kako funkcionisu institucije,zato je odlicno sto se obratila medijima.Jadna žena.A vama svima odgovara da se obrati institucijama i da se zataska .Ovako je pokrenuta citava lavina na zalost stravicnih iskustava zena koje su prosle razne torture,od nesavesnih lekara,babica.Nece zene da imaju decu kada pomisle na porodjajne sale i samo porodiliste.
    Kao da su kaznene ustanove ,prolaze kroz horor film uzivo,nagledali smo se svega i dozevele uzasne situacije!A vi ste svi krivi koji radite tamo i cutite ,plasite se otkaza,a ne plasite se Boga i posledica po zene i decu.Svedoci smo svi koji je uzas u porodilistima,Betaniji,vec 30 godina unazad.Ne pravite se ludi.Sestre dolaze nafrakane na posao i briga ih za porodilje,ponasaju se kao da smo po kazni dosle.Cast izuzecima,kojih je mozda 3%.
  • Teča iz Kanade

    26.01.2024 19:21
    Obratila se jedinoj instituciji u drzavi, predsedniku Srbije. Ministar svih ministarstava i sef svega!
  • Ralle

    26.01.2024 09:22
    Niko vise ne veruje institucijama..na zalost...ostavljeni smo na milost i nemilost..na prezivljavanje kao u dzungli...ko nas stiti..niko..ili nece ili nije nadlezan..treceg nema...


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija