Počelo pregrupisanje stranaka pred prolećne izbore: Evo šta planira desnica

Memorandumom o saradnji i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore Narodne stranke i Dosta je bilo otpočelo je pregrupisanje stranaka koje su na decembarskim izborima ostale ispod cenzusa.
Time je počela i njihova priprema za predstojeće lokalne izbore, piše Danas.
 
DJB i Narodna stranka pozivaju i ostale desno orijentisane stranke na razgovor u nameri stvaranja "jakog desnog centra", ali Dveri i Zavetnici odgovaraju da opšte koalicije nisu na njihovom dnevnom redu.
Osim toga, kako saznaje Danas, i Dveri i Zavetnici krenuće svako svojim putem, dok lider SDS Boris Tadić, koji je do sada bio u predizbornoj koaliciji sa DJB napominje za "Danas" da su potrebni razgovori unutar cele istinske opozicije kako bi se došlo do zajedničkog plana o daljoj strategiji.
 
"Idu nam lokalni izbori i moramo da pobedimo u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, da bi nakon toga mogli da radimo na sledećim beogradskim izborima i u republici", rekao je lider DJB-a Saša Radulović, napominjući da je desnica na prethodnim izborima potpuno poražena, pa je došlo vreme za "jedan novi početak".
Dodao je da DJB i Narodna stranka imaju slične programe i poglede, kao i da je koalicija otvorena i da će već od danas početi razgovore sa svim ostalim strankama desnice, kako bi se za naredne izbore napravio "jak desni centar".
 
Radulović je ocenio da je cela opozicija doživela "dabakl" na izborima održanim 17. decembra i da je, uprkos velikoj podršci birača, izgubljen i Beograd.
 
Kandidat za novog predsednika Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da do demokratskih promena u Srbiji ne može da dođe bez jačanja desnog centra i desnice uopšte.
 
"Bez ukrupnjavanja tog dela političkog spektra ne može da dođe do promena. Nadamo se da je to jasno i ovima koji su, takozvana, prozapadna opozicija", kazao je Gajić.
 
Na pitanje da li će se Zavetnici odazvati pozivu DJB i Narodne stranke oko formiranja šire koalicije desnice, predsednica ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski kaže za Danas da koalicije za sada nisu na njihovom dnevnom redu.
 
"A kada budu, javnost će, kao i o svemu ostalom, biti blagovremeno obaveštena", kaže Đurđević Stamenkovski. 
 
Prema njenim rečima, prvi najvažniji događaj u ovom periodu je sednica Glavnog odbora, koja će biti održana u prvoj sedmici februara.
 
"Nakon toga imamo niz sastanaka duž čitave Srbije, sa ciljem analize rezultata, konsolidacije redova i strukturnih reformi koje planiramo unutar same organizacije. Rezultat izbora nas na to obavezuje, a volja članstva je na visokom nivou", navodi predsednica Zavetnika.
 
U svakom slučaju, kako kaže, Zavetnici na narednim izborima planiraju rezultatski povratak i obnovu političke snage.
 
"Lokalni izbori su prilika i da poboljšamo i proširimo tematski i programski pristup naše organizacije", zaključuje Stamenkovski, odgovarajući tako na pitanje da li nastavljaju saradnju sa Dverima.
 
Dosadašnje koalicione partnere - Zavetnike, kao i moguće nove, čiji poziv na razgovor će ovih dana dobiti, eksplicitno ne spominju ni u Dverima.
Potpredsednik Dveri Ivan Kostić kaže za Danas da se njegova stranka sprema za lokalne izbore. 
 
"Naše lokalne organizacije mogu zajednički da nastupaju na lokalnim izborima sa svim partijama koje nisu deo vlasti na republičkom nivou sa SNS-om. Mi smo zadnjih 12 godina opozicija ovoj destruktivnoj vladavini SNSa, i to ćemo ostati i u narednom periodu do konačne smene Vučića i njegovih koalicionih partnera", ističe Kostić.
 
Iz Dveri poručuju da neće biti opšte šire koalicije, već će se one, gde se budu pravile, stvarati u odnosu na sitiaciju na lokalu. Dodaju i da bi sredinom februara trebalo da se održi Glavni odbor Dveri na kome bi se potvrdile ostavke članova Predsedništva, ali i raspravljalo o novim kadrovskim rešenjima.
 
"Predsednika bira i razrešava Sabor Dveri koji bi trebalo da bude u junu. Izbori za predsednika će biti raspisani, ali ne verujem da će se neko drugi kandidovati, jer članstvo i dalje želi Boška Obradovića na čelu stranke. Ono što članovi žele je i drugačiji koncept", navodi sagovornik iz Dveri.
  • Ops

    24.01.2024 18:16
    Gajic o Radulovic desnica? Auuuu?
  • Dax

    24.01.2024 15:46
    Jadno & bedno
    Slušaj ovog Gajića propali advokat i političar,pokri se ušima ,niste 1% uzeli, šta sad očekujete..A tek dveri i savetnici,ni 4000 glasova u Ns, ne trošite papir. Rasipači glasova za bolje i niste.
  • Dragan

    24.01.2024 12:10
    Ah
    Desnica u Nemačkoj traži da se migranti prisilno deportuju,čak i nemci koji imaju migrantsko poreklo.Imaju 24% podrške-RTL

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).