U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja

U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična.
U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja
Foto: Pixabay
To je danas izjavila načelnica veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ljiljana Ivanjac.
 
"Trenutna situacija u Srbiji je sporadično pojavljivane afričke kuge svinja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bolest velikim intenzitetom bila prisutna u našoj zemlji. Trenutno imamo osam okruga, ali sa sporadičnim, brojačno malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima", rekla je Ivanjac.
Ona je u Privrednoj komori Srbije, na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji, ocenila da je za Srbiju nepovoljno što se afrička kuga svinja pojavljuje u okruženju, i da je stoga neophodno biti na oprezu.
 
"Već sada imamo bolest kod divljih svinja u Crnoj Gori i to nas diže na viši nivo opreza, a moramo biti spremni na neka nova iskušenja, u novim pravcima, da štitimo naše granice i da sarađujemo u razmeni informacija", rekla je Ivanjac.
Cilj Nacionalne konvencije je da se ukaže na najvažnije izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji bezbedne i kvalitetne hrane u Srbiji, jer je proces proizvodnje "od farme do trpeze", blisko povezan i zdravlje životinja je važan preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, a kontrola počinje u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi, rečeno je na skupu.
  • Opština Žabalj

    24.01.2024 18:45
    Divlje deponije niko ne čisti
    A divlje deponije gde se bacaju crkotine niko ne uklanja. Sela u opštini Žabalj nisu dorasla civilizaciji jer meštani svoju uginulu stoku bacaju nadomak sela gde stignu. Komunalni inspektori ne znaju gde su deponije a meštani znaju godinama gde to bacaju. Nije ni čudo što se širi zaraza. Primitivno i neodgovorno.
  • Dzigi

    24.01.2024 14:45
    Onjk onjk
    Gospodo draga te svinje se prodaju po mesarama kao zaledjeno meso. Skoro sva slanina je ove godine na taj način prodata. Prijatno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija