Ministarstvo ignorisalo upozorenja uzbunjivača, sad veslači Srbije ne idu na Olimpijske igre

Izvršni komitet Svetske veslačke federacije objavio je pre tri dana odluku da suspenduje Veslački savez Srbije (VSS) zbog dugova prema tom telu i dobavljačima.
Ministarstvo ignorisalo upozorenja uzbunjivača, sad veslači Srbije ne idu na Olimpijske igre
Foto: Pixabay
Pištaljka piše da su uzbunjivači iz saveza još 2020. upozorili Ministarstvo sporta na nenamensko trošenje sredstava u VSS.
 
"Uprkos tome što su uzbunjivači iz Veslačkog saveza Srbije još 2020. godine ukazali na nezakonitu smenu rukovodstva i na nenamensko trošenje sredstava koje je potom usledilo, Ministarstvo sporta je ignorisalo uzbunjivače i dopustilo da novo rukovodstvo napravi dug prema Svetskoj veslačkoj organizaciji i dobavljačima, zbog čega je savez suspendovan a našim veslačima zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre. Neki od uzbunjivača tužili su savez zbog odmazde koju su pretrpeli posle uzbunjivanja, a jednu od njih u tom postupku zastupa pravni tim Pištaljke", navodi Pištaljka.
Pištaljka je od uzbunjivača dobila pismo kojim je, još u novembru prošle godine, Svetska veslačka organizacija (FISA) upozorila ministarstvo da će suspendovati Veslački savez Srbije ukoliko im ne plate 358.909 evra za troškove organizacije dva svetska takmičenja - Svetskog kupa i Svetskog prvenstva u veslanju koja su održana u Beogradu 2022. i 2023. godine – i ne izmire dug dobavljačima u iznosu od 46.739 evra.
 
"Ovo nije bilo prvo upozorenje na sporno funkcionisanje Veslačkog saveza Srbije koje je ministarstvo dobilo. Još pre četiri godine, uzbunjivači sa višedecenijskim stažom u savezu, koji su tokom karijere uspešno organizovali više međunarodnih takmičenja, i zahvaljujući kojima je Srbija zapravo izabrana za domaćina svetskog prvenstva, ukazali su ministarstvu da je Nebojša Jevremović nezakonito smenjen sa mesta generalnog sekretara i to odmah pošto je ovoj organizaciji odobren budžet za organizaciju svetskog prvenstva", dodaje Pištaljka.
Dodaje da su, uzbunjivači, takođe, obavestili ministarstvo i da su bili primorani da po nalogu novog generalnog sekretara Vladimira Antića, a pod pretnjom otkazom, falsifikuju trenerske licence pomoću kojih su pojedinci kasnije pravdali utrošena budžetska sredstva namenjena za pomoć sportskim organizacijama usled pandemije kovida-19.
 
Ministarstvo omladine i sporta, nadležno da kontroliše zakonitost rada sportskih saveza, ali i trošenje novca, više puta je slalo inspekciju u savez ali, nikada nije pokrenulo postupak kažnjavanja odgovornih, a uzbunjivačima nikada nije odgovorilo na upite šta je po njihovim prijavama učinjeno, piše Pištaljka.
 
Ističe da odgovornost nije tražena, iako su svi navodi uzbunjivača potvrđeni inspekcijskim nadzorom, a Vladimir Antić nastavio je nesmetano da rukovodi savezom.
 
Paralelno, kako se ukazuje, Antić je sprovodio odmazdu nad uzbunjivačima, pa je dvoje uzbunjivača otpušteno sa posla, a jedna je, zbog pritisaka, sama dala otkaz. Dvoje uzbunjivača tužilo je, po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, Veslački savez Srbije zbog nezakonitog otkaza. Jednog uzbunjivača pred sudom zastupaju advokati pravnog savetovališta Pištaljke.
 
Osim na navode uzbunjivača, Ministarstvo nije reagovalo ni kad ih je FISA 2021. godine upozorila da pripreme za svetsko prvenstvo ne teku po planu i zahtevala pomoć u rešavanju problema, upozorava Pištaljka.
 
"Pokušali smo da budemo kooperativni i da pomognemo novom rukovodstvu saveza i imali smo razumevanje za unutrašnje probleme izazvane promenom rukovodstva. Međutim, došli smo do kritične tačke u kojoj neiskustvo osoblja saveza i nedostatak napretka ugrožavaju uspeh Svetskog kupa u veslanju i Svetskog prvenstva u veslanju za sve zainteresovane strane", piše u pismu.
 
U decembru te godine Veslački savez Srbije osnovao je novo preduzeće "SP u veslanju 2023" preko kog su nadalje vršena plaćanja za organizaciju prvenstva. Od februara 2022. godine preduzećem upravlja Zoran Jovanović, koji je posle košarkaške karijere obavljao razne funkcije u sportu. Od 2017. do 2020. godine bio je sekretar u Sekretarijatu za sport grada Beograda, a prethodno je bio sekretar sportskog saveza Beograda. Njegova biografija beleži i da je bio izabran za generalnog direktora državnog preduzeća "Univerzijada Beograd 2009", nakon što je posle koruptivne afere i nenamenskog trošenja novca Siniša Jasnić podneo ostavku na to mesto.
Firma "SP u veslanju 2023" je u 2022. godini po objavljenim finansijskim izveštajima prihodovala više od 51 milion dinara, a tu godinu je završila sa sedam zaposlenih i sa gubitkom od 5,5 miliona dinara. Finansijski izveštaji za prošlu godinu u kojoj je i organizovano Svetsko prvenstvo još nisu objavljeni.
 
Do objavljivanja ovog teksta Pištaljka nije dobila objašnjenje ministarstva zbog čega nisu reagovali na navode uzbunjivača i upozorenja Svetske veslačke organizacije, čime su dopustili da savez bude suspendovan, a veslači budu uskraćeni za učešće na Olimpijadi. Do sada je veslačica Jovana Arsić već ispunila normu za učešće, a još minimum četvoro veslača ima šansu da se kvalifikuje za takmičenje.
 
Premijerka na čelu organizacionog odbora Svetskog prvenstva u veslanju, pola državnog vrha u odboru
 
Vlada Srbije je u februaru prošle godine napravila odbor sa zadatkom da organizuje i realizuje Svetsko prvenstvo u veslanju 2023. Zadatak odbora je bio "koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na usvajanje budžeta, izvore i dinamiku finansiranja, koordinaciju rada gradskih i republičkih službi u cilju uspešne organizacije, prihvatanje finansijskih i programskih izveštaja, kao i ostale aktivnosti", navodi se u odluci Vlade.
 
Za predsednika odbora imenovana je predsednica Vlade Ana Brnabić, a za članove ministar sporta Zoran Gajić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević i predsednik Skupštine Veslačkog saveza Srbije Miljan Popović.
 
Na drugoj strani, u odboru za Svetski kup koji je održan 2022. bili su Dušan Bajatović (Srbijagas), Zoran Đorđević (Pošta Srbije), vladika Stefan, Marko Petrović (direktor FK Crvena zvezda) i Jovan Lazarević (predsednik Vaterpolo kluba Partizan). Odluku o formiranju ovog odbora doneo je Izvršni odbor Veslačkog saveza.
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu Pištaljke.
  • Sale

    26.01.2024 13:02
    Begajte deco odavde... veslajte i uzimajte medalje pod nekom drugom zastavom jer vam ovi 'naši' ne žele dobro!!!
  • /

    26.01.2024 08:28
    A deca veslaju i ginu u Dunavu
  • Liman

    26.01.2024 07:52
    Ne mogu da shvatim šta je u mozgu osoba koje na ove komentare udaraju minuse. Zar njima nije stalo da sportisti učestvuju na međunarodnim takmičenjima? Da li znaju koliko je veslanje zahtevan sport, koliko teških treninga traži? I pod kojim uslovima treniraju? Mogu samo da kažem, sram ih bilo. I treba da znaju da neko to odgore vidi sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.