Vulin treći političar iz Srbije koji je dobio orden iz Rusije: "Ograditi se od ovog ordenovanja"

Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor BIA, juče je primio orden od direktora Federalne bezbednosne službe Rusije (FSB).
Vulin treći političar iz Srbije koji je dobio orden iz Rusije: "Ograditi se od ovog ordenovanja"
Foto: 021.rs
To ga čini trećim političarem iz Srbije koji je u poslednja dva meseca dobio neki vid odlikovanja iz Rusije.
 
Pre Vulina, ordene su dobili Dušan Bajatović, potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i generalni direktor Srbijagasa, kao i Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije i bivši ministar u Vladi Srbije, prenosi Danas.
Kako je saopštio Pokret socijalista, čiji je Vulin predsednik, on je orden primio u Moskvi, u prostorijama Federalne bezbednosne službe (FSB), jedne od obaveštajnih agencija koje su nastale nakon ukidanja KGB-a.
 
Orden za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe Vulinu je, tvrde u Pokretu socijalista, uručio general Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a.
Mesec dana ranije u Moskvi je orden primio i Nenad Popović, preduzetnik, predsednik Srpske narodne partije (SNP) i bivši ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.
 
On je dobio orden "Zaslužni energetičar Ruske Federacije", odlikovanje koje je, kako je naglašeno u saopštenju SNP-a, ukazom ustanovio predsednik Rusije Vladimir Putin.
 
Orden je Popoviću uručio ministar energetike Nikolaj Šuljginov, a bivši ministar u Vladi Ane Brnabić je, posebno je naglašeno, "prvi strani državljanin kojem je dodeljen taj orden".
 
Osim što su obojica primili odlikovanja u Rusiji i što vode partije koje funkcionišu kao sateliti vladajuće Srpske napredne stranke, Vulin i Popović imaju zajedničko i to što su obojica pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.
 
Bajatović je primio orden za doprinos u međunarodnoj saradnji koji su uspostavili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu. Za razliku od prethodne dvojice, Bajatović orden nije primio u Moskvi, već mu ga je u Beogradu uručio ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.
 
Aleksandar Vulin je podneo ostavku na mesto direktora BIA u novembru prošle godine, jer nije želeo da zbog njega "zapadne sile" Srbiji uvedu sankcije. I, iako nije precizirao o kojim silama se radi, nije tajna da su SAD zbog Vulinovih veza sa ruskim obaveštajnim službama bile najmanje zadovoljne.
 
Mediji su početkom prošle godine preneli detalje sastanka američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, gde je rečeno da će saradnja američkih obaveštajnih agencija i BIA biti "duboko zamrznuta" dokle god je Vulin na poziciji direktora.
 
Najzad, američko Ministarstvo finansija je u julu prošle godina Vulina stavila na listu sankcija. U vrlo oštrom saopštenju tim povodom, istaknuto je da Vulin zlupotrebljava funkciju za ličnu korist, da je umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ali i da omogućava zlonamerne ruske aktivnosti u regionu.
 
Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana je istakao da je odlikovanjem Vulina stavljena tačka na sumnju da je takozvana "vojna neutralnost" paravan za meki uticaj Rusije ovim prostorima".
"Sada ostaje više pitanja za Vučića, a ne za Vulina. Prvo, ko je i zašto postavljao Vulina na tako značajne bezbednosne funkcije, od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe? Drugo, da li je Srbija država koja nastavlja svoj put u EU i u tom pravcu kreira svoju spoljnu politiku? Ako jeste, onda je potrebno ograditi se od ovog Vulinovog ordenovanja, očigledno zasluženog. Na kraju, postavlja se i pitanje da li je termin ‘srpski svet’ u stvari Vulinov eufemizam za 'ruski svet'", zaključuje Movsesijan.
 
Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije uvela sankcije Rusiji. S druge strane, Srbija je, između ostalog, u Ujedinjenim nacijama glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, ali i za rezoluciju kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Komentari 34

  • Dejanfilipovic

    30.01.2024 12:00
    Gospodun Vulin je svesno i savesno obavljao svoju duznost, i istinski se zalagao za drzavu i narod.Čovek je svojim trudom i zalaganjem i ljubavlju prema Srbiji zaslužio i ulicu, a vi ga hejtujete zbog ruskog ordena. Vulin odlikovan od strane Rusije,sada imam koga politički da podržavam.Sve cestitke gospodinu Vulinu.

  • Majka

    29.01.2024 19:09
    Rusija
    Majka Rusija- Hrvatskoj priznanje pre SAD, oružije 92, Srbiji sankcije...
  • Zare

    29.01.2024 17:43
    @mns
    Lipse BRICS dok trava ne naraste a u medjuvremenu narod iz BRICS-a bi nas preplavio na putu ka zapadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.