Formirana radna grupa da analizira zašto sve manje studenata upisuje državne fakultete

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić izjavio je da je formirana radna grupa na Univerzitetu u Beogradu, koja bi trebalo da analizira drastičan pad broja studenata u poslednjim godinama.
Formirana radna grupa da analizira zašto sve manje studenata upisuje državne fakultete
Foto: Pixabay
Roglić je za današnju Politiku naveo da bi radna grupa trebalo da pripremi sastanak proširenog rektorskog kolegijuma, koji će verovatno biti održan u februaru, i koji će ispitati razloge za taj pad na beogradskom Univerzitetu.
 
Politika piše da su, nakon upisa za aktuelnu školsku 2023/24. godinu, na beogradskom Univerzitetu ostala 3.034 slobodna mesta, što je 13,5 puta više nego pre deset godina (226 mesta). 
List navodi i da je broj brucoša na svim državnim fakultetima prošle godine bio 26.957, što je najmanje upisanih u poslednjih desetak godina.
 
Politika piše da privatni fakulteti nemaju tih problema, kao i da je mišljenje u akademskoj i opštoj javnosti da maturanti ciljano upisuju i završavaju osnovne studije na privatnim fakultetima, koje kasnije "peru" na master i doktorskim studijama državnih fakulteta.
Dekan Hemijskog fakulteta naveo je i da će jedna od tema koja će biti analizirana na sastanku biti upravo i to koliki je upliv sa privatnih fakulteta na master studije državnih.
 
Roglić je dodao i da se pitaju šta znače najave državnog vrha da će u Srbiju biti dovedene franšize stranih univerziteta i da li se "država odriče svog univerziteta".
  • Пустињски бандераш

    01.02.2024 23:13
    @Voja
    Брате, све си у праву. Живе људи и без факултета. Мене је пуно ствари о дигиталној електроници научио човек који је имао само основну и деценије искуства. Учи се цео живот, образовање је само одскочна даска, неко се приземљи у базен пун манекенки, неко тресне о бетон.
    Ти "Najuspešniji ljudi sveta" су постали то што јесу углавном преко везе и за туђ рачун. Бил Гејтс је имао маму да га прогура код ИБМ, најбогатији човек Аустралије је имао деду, итд. Истина је и да се данас лова "Stiče se mnogo bržim i efikasnijim metodama u skladu sa vremenom". Ја сам својевремено држао часове у НС, јер ме је "један од најуспешнијих људи у Србији" отпустио, кад сам му фабрику довео у пристојно стање. Лепио сам тако огласе кад ми је пришла старија жена, прочитала оглас и питала следеће:
    "Је ли, бре, а јел држиш ти часове из варање?"
    "Какво варање?"
    "Па, варање, бре. Да варам народ, да узмем паре"
    Ако ништа друго, бар је била искрена.
  • Okvaldo

    01.02.2024 10:44
    STEM fakulteti su ozbiljni fakulteti ostalo su hobi fakulteti
  • Sima

    31.01.2024 22:44
    @Voja
    Vi, naravno, pišete na pamet, ne videći šumu od drveta. To kako opisujete možda može npr. u IT sektoru. Ili da neko otvori firmu i glumi menadžera, a da mu delatnost odrađuju oni koji se u posao razumeju. Ali, da postanete npr. doktor, to se ne može preko Googla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.