Politikolog: Vučić veoma zabrinut zbog Evropskog parlamenta, u problemu je kao Milošević 1996.

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da je predsednik Aleksandar Vučić veoma zabrinut zbog očekivanog izveštaja i rezolucije Evropskog parlamenta o izbornim neregularnostima u Srbiji.
Milivojević je rekao i da je Vučićeva izjava da "nije naročito zainteresovan za stav EP" poruka domaćem biračkom telu.
 
Milivojević je agenciji Beta kazao da je Vučićeva politička deviza "reči su važnije od dela", i da iza njegovih reči ne ostaje ništa što je vredno spomena.
"Reakcije Evropskog parlamenta, na izborne neregularnosti u Srbiji, Vučića su apsolutno zabolele jer na njih ne može da utiče, bez obzira kakvi će biti izveštaj i rezolucija EP. Sada je internacionalizovano pitanje ne samo parlamentarnih i pokrajinskih izbora, već i lokalnih. Vučić je došao u problem sličan kakav je Slobodan Milošević imao u kasnu jesen 1996. godine posle čega su poništeni izbori u više od 40 gradova", rekao je politikolog.
Prema njegovim rečima, pritisci međunarodne zajednice zbog izbornih neregularnosti na Vučića će biti sve veći.
 
"Očekujući sve veće pritiske Vučić pokušava da podmiri neke želje Zapada kao što je priznavanje RKS tablica i prećutno prihvatanje ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji. On posle izbora 17. decembra nastoji da udovolji Zapad šaljući poruku da je konstruktivan po piitanju Kosova i da ispunjava sve njihove zahteve, ali to mu, bar za sada, nije prošlo. Zanimljivo je i da se po pitanju ukidanja dinara na Kosovu, Vučić, njegovi koalicioni partneri i mediji nisu puno nasekirali", ocenio je Milivojević.
 
Naglasio je da je Vučić spreman na mnoge ustupke samo da Zapad "zažmuri" na izbornu krađu u Beogradu.
 
"Mislim da se on preračunao u tome i ako hoće da se izvuče iz ozbiljnog problema morao bi da što pre obnaroduje da će izbori u Beogradu biti ponovljeni. U protivnom, doći će u situaciju da će izbori biti poništeni", rekao je Milivojević.
 
Na pitanje da li će naredni i eventualno ponovljeni izbori biti održani pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike, Milivojević je kazao da je do sledećih izbora (poslednji rok početak juna) ostalo malo vremena da bi se izborni uslovi značajnije promenili.
 
"Ne verujem da će se promeniti medijski uslovi, a jedino zašta ima vremena je da se birački spisak pročisti. Vučića, odnosno predsednika Skupštine Srbije, Ustav obavezuje da na proleće raspiše i lokalne izbore na Kosovu, ako to ne učini, počiniće krivično delo", zaključio je Milivojević.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. januara u Skoplju da "nije naročito zainteresovan" za to šta će biti preporuka i odluka Evropskog parlamenta u vezi s ocenom izbora održanih 17. decembra u Srbiji.
 
Vučić je rekao da je ranija preporuka Evropskog parlamenta, zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, bila da ga priznaju.
 
"Uvek će donositi preporuke protiv Srbije, zahvalićemo se i nastaviti svojim putem. Ne mogu da objasnim koliko sam se nasekirao i koliko neću moći da spavam do 8. i 9. februara (kada se očekuje odluka Evropskog parlamenta) ili bilo kog drugog datuma", rekao je Vučić.
  • Amer

    30.01.2024 15:13
    Lopov
    Nisu tebi izbori problem, problem Tek dolazi za pljacku drzave, nebojse sveces I ti I tvoja brat vratiti, procices KO Jovanka titiva.
    Vucicu 50% je mnogo, Nije to tvoja drzava.
  • Silvija

    30.01.2024 10:50
    Jase nas Vucic,
    jase, jase!!

    NARODE SRPSKI!!
    PROBUDIMO SE!
  • Odbrana Kosova

    30.01.2024 10:49
    Ne samo da je pokrao izbore, nego ono glasova što je Vučić realno dobio je dobio jer je pred izbore pričao nedam Kosovo, čuvam teritoriju i Ustav. I on sada posle izbora predao Tablice i ćuti na ukidanje dinara na Kosovu ( umesto da izađe iz Dijaloga zbog Kurtijevog ukidanja dinara, Vučić se juče video sa Lajčakom i nastavlja izdaju Kosova i sprema sastanak Petkovića i predstavnika Albanaca u Briselu ?! ).
    Iz razloga prevare glasača oko Kosova, sve desne stranke i stranke desnog-centra treba da pozovu narod na ulice i da se pridruže SPN-u i levima na proteste protiv krađe izbora, da protesti pozovu na odbranu Kosova i ponavljanje pokradenih izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.