Radić: Poltroni u vojnom vrhu su "generali od šperploče", isto bi bilo i da ih predstavljaju makete

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da međunarodna zajednica prema slučaju Banjska može da pokaže neki nivo tolerancije zbog ideje stabilnosti Balkana.
Radić: Poltroni u vojnom vrhu su "generali od šperploče", isto bi bilo i da ih predstavljaju makete
Foto: 021.rs
Kako je naveo, "za srpsko društvo bi trebalo da bude opomena i da se zapita kako je moguće da imamo društvo koje toleriše paravojno organizovanje".
 
Radić je dodao da ako neko donese odluku da primeni vojnu silu, onda Vojska Srbije, BIA i MUP treba da reaguju.
"To radi država jer ima kontrolne mehanizme, a činjenica da postoje paravojne formacije pokazuje da je naša država u dubljoj krizi nego što se misli", rekao je Radić.
On je istakao da je Vojska Srbije odavno politički servis, nema samostalnost, te da bi u društvu trebalo da postoji svest šta i političar i vojnik sme, a šta ne sme ni da pomisli.
 
Radić je naveo da su osnovni problemi "poltroni u vojnom vrhu, koji ne donose odluke ni o čemu, a oružje im se predstavlja kao poklon političara".
 
"Upotrebiću izraz 'generali od šperploče', jednako bi bili funkcionalni da ih predstavljaju makete. Vojska više nema uticaj ni na jedno vojno pitanje. Na primer politika je donela odluku da se služi vojni rok, a sad se nameće da to kao Generalštab traži, pri čemu je jasno da ovi generali više vole profesionalce koji rade uvek u strahu da li će im biti produžen ugovor", rekao je vojni analitičar.
 
Kao drugi oslonac te situacije naveo je da je vojna služba bezbednosti odavno potpuno partijska, te da svaku lošu informaciju proglasi za tajnu.
  • Професор

    11.02.2024 09:59
    Војни аналитичар је у исто време и НАТО лобиста а могао је барем да се распита колико година уназад па и деценију војни врх не тражи повратак обавезног војног рока. Држава без озбиљне војне силе и није држава или се уопште ништа и не пита о томе како с ким и где ће.
  • Дуле

    01.02.2024 23:28
    ВС-Војска Секондхенд
  • dz0

    01.02.2024 13:15
    manekeni, kojima je proslo milioni svakakvih izbeglica preko granice od 2015...
    a hoce platu? za sta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.