Sloga o slučaju indijskih radnika u Linglongu: "Bojazan da se Srbije pretvara u radni logor"

Sindikat "Sloga" najoštrije je osudio događaje na gradilištu kompanije Linglong, gde su indijski radnici bili izloženi maltretiranju i fizičkom nasilju.
Kako kaže Sloga, postoji opravdana bojazan da Srbija postane radni logor.
 
"Nakon svih dosadašnjih incidenata postoji opravdana bojazan da će se projekti pretvoriti u novu muku za strane radnike, koje će izvođači radova uvoziti iz ekonomsko siromašnih zemalja, ali i domaće radnike, transformišući Beograd i Srbiju u simbolički 'radni logor' u srcu Evrope", navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je to "samo vrh ledenog brega u nizu problema koji se javljaju kada vlasti Srbije neodgovarajuće tretiraju, regulišu i ne nadziru rad stranih investitora, posebno kineskih", navedeno je u sopštenju.
 
Indijski radnici, njih 11 angažovanih na gradlištu fabrike "Linglong", pre dva dana dali su izjave u Policijskoj upravi u Zrenjaninu o lošim uslovima života i rada i neisplaćenim zaradama.
Sloga je navela da je Srbija "preko svojih predstavnika, predala u ruke kineskih investitora ne samo teritoriju za njihove investicije, već i autonomiju u donošenju odluka koje direktno utiču na živote radnika".
 
Inspekcijske službe i drugi organi zaduženi za zaštitu prava radnika, kako je navedeno, "ne uspevaju da se suprotstave takvim praksama, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja radnih i ljudskih prava".
 
"Naročito nas zabrinjava netransparentnost u vezi sa kineskim investicijama i njihovim dugoročnim uticajem na našu zemlju, posebno u svetlu najavljenih projekata poput izgradnje 'Ekspo 2027' u Beogradu", navela je Sloga.
Taj sindikat je apelovao na sve građane da podignu glas protiv "robovlasničkog" odnosa prema radnicima i pozvao aktuelnu vlast, a naročito inspekcijske organe, policiju i tužilaštvo da prestanu sa tolerisanjem nasilja prema radnicima i preduzmu hitne korake u regulisanju i kontroli državnih i stranih investitora, kako bi se osiguralo poštovanje radnih prava i dostojanstva svih radnika u Srbiji.
  • vera

    10.02.2024 23:01
    @knez
    @knez : matori ljudi većinom glasaju za onog koji je na vlasti. tako bilo i u slobino vreme evo i sada. valda neki starački strah od promene ih obuzme..
  • Ns

    01.02.2024 18:50
    Ns
    A kad ste vi iz "sloge" obisli firme i javno izneli sta ste zatekli,ne samo vi nego i ostali sindikati.
  • @ knez

    01.02.2024 16:47
    a znaš šta ti je to?
    to ti je iz Titovog socijalizma, tako se to i kod Tita radilo,
    mene zanima danas, kako iz toga državni vrh profitira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.