Linglong tvrdi da nikada nije angažovao radnike iz Indije

Kineska kompanija Linglong, koja gradi fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu, tvrdi da nikada nije angažovala radnike iz Indije.
Reagujući na navode Zrenjaninskog socijalnog foruma da je grupa indijskih radnika angažovanih u Linglongu, ostala bez pasoša i radnih dozvola, kao i da žive u neuslovnim objektima, bez dovoljno hrane, dok im plate kasne i preti im deportacija, Linglong je saopštio da je reč o netačnim informacijama. 
 
Uprkos onome što kineska kompanija tvrdi, radnici iz Indije pokazali su ekipi N1 svoje propusnice na kojima se vide oznake kompanije Linglong.
 
O lošim uslovima rada svedočili su i sami radnici.
Međutim, Linglong tvrdi da su još 2022. godine okončali saradnju sa preduzećem China Energy Construction Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEC TEPC).
Linglong navodi i da trenutno ne zapošljava niti je ranije zapošljavao radnike indijske nacionalnosti u Srbiji.
 
"U odnosima sa zaposlenima, Linglong International Europe d.o.o. se strogo pridržava zakona i propisa Republike Srbije i Evropske unije", poručuje se u saopštenju.
 
Iz ove kompanije navode i da će adekvatno i etički upravljati svojim poslovanjem i svojim izvođačima i njihovim podizvođačima, kao i da će nastaviti da se pridržavaju principa fokusiranih na dobrobit zaposlenih i obezbediti dalje poštovanje zakona i propisa.
 
Tara Rukeci Milivojević iz Zrenjaninskog socijalnog foruma izjavila je u međuvremenu za N1 da su je indijski radnici pozvali i rekli joj da su im, pošto o uslovima u kojima rade govorili za medije, menadžeri kineske kompanije pretili i rekli da od njih neće dobiti ni dinara.
Takođe, iako Linglong tvrdi da nikada nisu angažovali radnike iz Indije, Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) je još u oktobru 2022. godine pisao o tome da su radnike iz Vijetnama i Kine zamenili radnici iz Indije i Turske.
 
"Kineski menadžeri su veoma strogi i ne rešavaju probleme kao što je smeštaj ili hrana kada im se obratimo. Suočavamo se sa problemima i posledicama, ali nemamo rešenja. Od zaštitne opreme imamo samo šlemove. Cipele smo doneli iz Indije", rekao je tada za VOICE jedan od radnika.
  • Gavril

    31.01.2024 17:34
    Građani Zrenjanina 20 godina nemaju vodu za piće. Kada se pokreće ovaj pogon za proizvodnju vazduha koji nije za disanje?
  • Spale

    31.01.2024 17:16
    Koji radnici iz Indije?
  • pa naravno da nije

    31.01.2024 17:00
    Linglong je angazovao neku firmu koja je angazovala radnike iz Indije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina