Srbija centar o povećanju dečijeg dodatka za 61 dinar: Država još jednom ponizila decu i roditelje

Opoziciona stranka Srbija centar (SRCE) zatražila je danas "hitno povećanje" iznosa dečijeg dodatka, te ocenila da bi i zbog inflacije morao biti "bar duplo veći".
Srbija centar o povećanju dečijeg dodatka za 61 dinar: Država još jednom ponizila decu i roditelje
Foto: Pixabay
U saopštenju je ta stranka zatražila "i povećanje cenzusa, odnosno omogućavanje većem broju ljudi da se kvalifikuje za tu socijalnu meru".
"Neshvatljivo je da u zemlji u kojoj deca, mladi i roditelji trpe najveće udare ekonomskih izazova, inflacije, krize stanarina, nezaposlenosti i loših uslova rada, iznos dečijeg dodatka bude ovako mali", piše u saopštenju.
Dečiji dodatak od 1. januara ove godine povećan je za 61 dinar, pa sada iznosi 4.120 dinara.
 
Isti dodatak za porodice sa jednim roditeljem dečiji dodatak sada je 5.356 dinara, 1. jula prethodne godine bio je 5.277 dinara, što znači da je za ovu kategoriju on za šest meseci "skočio" za 79 dinara, piše Nova ekonomija.
 
Na sajtu Ministrstva za brigu o porodici navodi se i da je visina dečijeg dodatka koji primaju roditelji čija deca imaju smetnje u razvoju ili invaliditet uvećana sa 6.089 na 6.180 dinara. Dakle, za 91 dinar. Najveći dodatak primaju deca koja ispunjavaju uslove po više osnova - 7.416 dinara mesečno. Pre šest meseci, taj iznos bio je manji za 109 dinara.
 
Iznos dečijeg dodatka se usklađuje dva puta godišnje - 1. januara i 1. jula - na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cena.
  • Deca

    03.02.2024 21:41
    Deco zapamtite ovu velikodušnost pa kad poraste glasajte za čika Acu. On vam je dao 16 din.
  • Eeee

    03.02.2024 21:37
    Kad gosn AV kaže sve za našu decu i 16 dinđži znaš ti koliko je to
  • @ Vule

    03.02.2024 18:45
    Pa već nam uzimaju i previše. Dali te neko pitao možemo li graditi stadione, povećati plate u državnom sektoru, povećati penzije, napuniti svoje džepove...? I tebi su sad deca problem? Imaš li srca, imaš li mozga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.