Odgovor ginekologa Slavici Đukić Dejanović: Dosta je više lova na veštice

Ne treba ginekolozima da daju instrukcije psiholozi i psihijatri kako da komuniciraju sa ženama u porođaju, smatraju lekari.
Odgovor ginekologa Slavici Đukić Dejanović: Dosta je više lova na veštice
Foto: Pixabay

U pitanju su ljudi koji su završili medicinu i to im je u opisu posla, kaže za Danas Snežana Rakić, bivša direktorka GAK "Narodni front" i bivša načelnica porodilišta u toj klinici, komentarišući ideju ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

Ministarka je iznela da bi psiholozi i psihijatri trebalo da daju instrukcije ginekolozima kada je reč o načinu komunikacije sa trudnicama i porodiljama, a da će ta saradnja među lekarima različite specijalizacije poboljšati tretman pacijenata.
 
"Potrebno je da ginekolozi dobiju instrukcije od psihologa i psihijatara kako treba prići ženi koja je na primer starija prvorotka, kako onoj koja je veoma mlada, na koji način pristupiti veoma obrazovanoj i uplašenoj osobi, a kako ženi iz naroda", rekla je ministarka prosvete i profesorka psihijatrije.
Sa druge strane, Rakić dodaje da to što predlaže ministarka potpada pod kodeks ponašanja zdravstvenih radnika koji ima svaka bolnica u Srbiji, ali i druge zdravstvene ustanove.
 
"Ako neko ne radi po kodeksu, tada nema sankcionisanja. A, sankcioniše direktor ustanove. Da li ste čuli da je iko od tih direktora zdravstvenih ustanova u kojima se dešavaju ti skandali bio sankcionisan, smenjen? Nikad. O čemu sad pričamo", navodi sagovornica Danasa.
 
Rakić je bila jedina koja je želela da razgovara na ovu temu pod imenom i prezimenom. Drugi ginekolozi listom su odbili da javno debatuju sa ministarkom prosvete.
 
Kako nezvanično otkriva Danas, oni su podsetili ministarku, koja je i sama lekar, da je komunikacija osnova između lekara i pacijenta, kao i žena u porođaju, da se kroz komunikaciju prikupljaju najvažniji podaci o stanju pacijenta, ali i da, kako je naveo jedan od ginekologa koji je želeo da ostane anoniman jer je "dosta više lova na veštice i upiranja prstom u ginekologe kao lekare koji ne znaju svoj posao".
 
Podsetimo, u poslednjih nekoliko nedelja, nakon smrti bebe u Sremskoj Mitrovici i porodilje koja je prijavila akušersko nasilje, na stotine žena javljalo se sa svojim iskustvima. One su svedočile o tome da akušersko nasilje u Srbiji traje već decenijama - od vikanja i šamaranja pa do sprovođenja zastarelih, bolnih i opasnih zahvata.
 
Žene su retko prijavljivale ovakvo postupanje iz različitih razloga, poput nepoverenja u institucije,  nemogućnosti pronalaska veštaka koji bi veštačili u slučajevima koji bi mogli da budu štetni po njihove kolege i izostanka podrške okoline.
 
Problem je i nepoznavanje svojih prava i pravnih mehanizama, a kada slučaj eventualno stigne do suda dolazi do novih prepreka. Sudski sporovi su dugi, naknade štete su niske, pa često dođe i do zastarelosti predmeta. 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Predrag

    06.02.2024 21:15
    Hitno treba stvoriti uslove za privatna porodilišta te neće biti bolnih i komplikovanih porođaja,traume porodilja,ets...
    Plati pa klati kao i kod advokata!
  • Ne razumem

    06.02.2024 13:30
    @Lena,
    Ne razumem ali stvarno ne razumem zasto zene trpe sve to tamo i cute?! Stotine zena, decenijama samo cute i trpe? Pa da su samo njih 5 vikale svaki dan i trazile telefone ili podnele tuzbe nesto bi se do sad vec resilo!
    Zene zato ovo dozvoljavate?
  • Zaista

    06.02.2024 12:51
    Mislim
    Da dotična ministarka "za sve i svašta" uopšte u tim godinama ne bi trebalo da odlučuje i priča o bilo čemu. Međutim "ono" što radi po porodilištima u Srbiji je toliko daleko od etike, morala, stručnosti i empatije da se čudim što uopšte iko ima hrabrosti da se ovde porodi. Užasno iskustvo imam i nikada neću dozvoliti ćerki da se porađa u Betaniji, ako uopšte odluči da rodi. Ovo je toliko tužna i opasna po zdravlje zemlja da ne zaslužuje decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija