Đukić Dejanović: Psiholozi mogu pomoći ginekolozima kako da pristupe porodiljama

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da psiholozi i psihijatri treba da daju instrukcije ginekolozima kada je reč o načinu komunikacije sa trudnicama i porodiljama.
Đukić Dejanović: Psiholozi mogu pomoći ginekolozima kako da pristupe porodiljama
Foto: 021.rs
Kako je rekla, ta saradnja među lekarima različite specijalizacije poboljšaće tretman pacijenata.
"Potrebno je da ginekolozi dobiju instrukcije od psihologa i psihijatara kako treba prići ženi koja je, na primer, starija prvorotka, kako onoj koja je veoma mlada, na koji način pristupiti veoma obrazovanoj i uplašenoj osobi, a kako ženi iz naroda", rekla je ona za današnju Politiku.
Đukić Dejanović je ukazala i da "dobar razgovor" može pozitivno da utiče na stabilnost i sigurnost žene i da svakoj trudnici "godi lepa i topla reč bez obzira na životno doba".
 
Đukić Dejanović je bila profesorka Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a od 2012. do 2014. ministarka zdravlja, te u dva mandata predsednica Udruženja psihijatara Srbije.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Automehaničar

    04.02.2024 23:46
    Porodilji se pristupa kao jednoj rati za novi Cayenne.
  • M

    04.02.2024 19:11
    Predlog
    Možda da te iste lekare dostojansteno plate i time preveniraju korupciju, rad na više mesta itd. Otvaranje bolnica sekundarnog tipa, rasteretiti tercijarne ustanove, poštedeti lekare u Domovima zdravlja zamaranjem dokumentacijom i bolovanjima, obezbediti adekvatnu opremu za rad, zaposliti više lekara, sestara, kontinuirano ih edukovati u inostranstvu, edukacije od početka specijalizacije koja je minimalna, jer se mladi lekari u startu gledaju kao konkurencija, umesto prakse, služe za kucanje papira... Smanjiti opterećenost zdravstvene službe, mani broj pregleda i porodilja po lekaru. Zamor, nezadovoljstvo, izgaranje... Da li mislite da bi lekar radije radio dva posla i bio van kuće i odvojen od porodice, ili zaradio pristojnu platu, dostojanstvenu godinama školovanja, odricanja, stresa na poslu na kom boravi jedan deo dana? Trebaće nama gospodo psihijatri, ali da nas leče, ako se nastavi ovakva pozicija lekara u društvu.
  • @Mićo

    04.02.2024 13:59
    Kakav bre zanat, kakve kolege, kakvi psiholozi, sta su ucili u srednjoj i na fakultetu?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija