Slavljenje Nedića u Beogradu: Dokaz da je Srbija fašističko društvo ili bura u čaši vode?

Pripadnici neonacističke grupe "Zentropa Srbija" okupili su se u nedelju uveče u Beogradu kako bi obeležili godišnjicu smrti Milana Nedića.

Sagovornici Danasa smatraju da je održavanje skupa u čast predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu pokazatelj visokog stepena prisutnosti fašizma u našem društvu.

Sociološkinja i bivša narodna poslanica Vesna Pešić smatra da je skup na kome je obeležena smrt Milana Nedića održan zato što je Srbija, fašističko društvo.
 
"Imate tih fašista koliko hoćete. Šta je bio Nedić, ako ne fašista. Podržavao je Nemce, bio Hitlerov namesnik u Srbiji, hapsio komuniste u okupiranoj državi", navodi Pešić.
 
Ističe da svi koji slave Milana Nedića istovremeno slave i Hitlera, iz čega se, kako kaže, može zaključiti da su fašisti.
Politički analitičar Duško Radosavljević kaže za Danas da fašizam u Srbiji već godinama unazad brani vladajući režim.
 
"Da režim ne brani takve stvari i okupljanja, da je raskrstio sam sa sobom, da deli antifašističke i evropske vrednosti, on bi znao kako da postupi u ovakvim situacijama", kaže Radosavljević.
 
Naučni savetnik na Institutu društvenih nauka i predsednik Foruma za strateške studije Neven Cvetićanin za Danas kaže da je "sve to što se desilo bura u čaši vode".
 
"To nije toliko bitno za naše društvo jer kada se analizira ta organizacija vidi se da ona nema veliki uticaj. Kada se ode na njihov veb sajt vidi se da to takođe nije funkcionalno. Dakle, ne da je ograničen uticaj te organizacije, već je veoma ograničen, pa i zanemarljiv da bi se tome, po mom mišljenju, pridavala velika medijska pažnja", kaže Cvetićanin.
 
Kako on ocenjuje, u Srbiji uopšte ne postoji neka esencijalna neonacistička ideologija, jer i za vreme Drugog svetskog rata to nije postojalo, te da su sve kolaboracionističke vlade više bile iz nekog pragmatizma i preživljavanja, odnosno da nisu imale potpuno razrađenu ideologiju poput ustaša u Hrvatskoj.
 
"Uopšte, neonacizam je veštački problem u srpskom društvom jer on ne postoji u nekom svom esencijalnom obliku i veoma bi bilo apsurdno sad optuživati Srbiju i Srbe za nacizam kad je to jedan od naroda koji je nateže postradao u Drugom svetskom ratu od nacizma i aktivno se borio kroz dva pokreta otpora, bez obzira da li je reč o Partizanskom, odnosno Narodno-oslobodilačkoj vojsci ili Ravnogorskom koji je u prvim godinama rata takođe bio pokret otpora", navodi sagovornik Danasa.
On naglašava da ta organizacija nema nikakav uticaj ni na ljude ni na javno mnjenje.
 
Prema proceni Arhiva javnih skupova, na komemoraciji Milanu Nediću u Beogradu se okupilo oko 65 njegovih simpatizera, pripadnika grupe "Zentropa Srbija", dok je sa druge strane policijskog kordona bilo između 35 i 40 antifašista, okupljenih oko Zeleno-levog fronta.
  • Konstantin

    07.02.2024 17:19
    Parada ne znanja i primitivizma. Neka idu u biblioteku i pročitaju o saradnji Nedića sa Nemcima i četnicima pa onda neka slave.
  • Vlada

    07.02.2024 09:19
    @Sergej

    Nepristrasnog istoričara možemo jedino da uvezemo, ovde ne možeš ni prijemni na istoriju da upišeš ako nemaš teški oblik srbovanja na mozgu.
  • R49

    06.02.2024 21:57
    Bura u čaši vode
    I taj skup je deo demokratije. Dokle god nikog ne diraju, mogu da se okupljaju. Njih ne dovoze autobusima i ne dele im sendvič i sokić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija