Gvajana primila zahtev Srbije za sednicom Saveta bezbednosti UN: Dobićete informaciju čim se zakaže

Misija Gvajane, zemlje koja predsedava Savetom bezbednosti UN, primila je zahtev Srbije za zakazivanje vanredne sednice tog tela zbog situacije na Kosovu.
To je potvrđeno Glasu Amerike u toj misiji.
 
"Srbija je poslala pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti koje će se naći pred članovima ovog tela. Dobićete infrmacije čim se sednica zakaže", navela je portparolka misije Gvajane.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije u Rimu da je šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti predsedavajućem.
"Taj zahtev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju da bi sve zemlje trebalo same od sebe da prihvate održavanje ove sednice", rekao je Dačić.
 
A šta tačno piše u pismu kojim je Srbija tražila održavanje ove sednice možete pročitati OVDE
  • zztop

    06.02.2024 20:39
    Dačiću oće zasedanje manje da košta od otpriznavanja kosova* ...
  • Vratiti reciprocitet

    06.02.2024 11:09
    u diplomatiji tako se braniti
    Da bi se bolje branilo Kosovo od danas Srbija treba da uvede reciprocitet u diplomatiji.
    Primer: ako se danas primi neko sa Zapada koji hoće da priča o Kosovu, isti dan zakazati sastanak sa nekim iz Kine, Rusije ili recimo Indije i isto pričati o Kosovu. I onda objaviti u medijima danas se sa ovim iz Nemačke sreo taj ministar i pričali su o Kosovu, a recimo sa Ambasadorom Kine se sreo taj ministar i pričali su o Kosovu. I obavezno to mora da bude političar istog ranga. Ako se sa Nemcom sreo ministar, sa Kinezom isto neki drugi ministar.
    Takođe treba uvesti reciprocitet u primanju onih koji sa zapada dolaze da pričaju o Kosovu, ako dolazi njihov otpravnik poslova zamenika sekretara, treba da ga primi iz Srbije otpravnik poslova zamenika sekretara, nema sa takvim šta da priča Vučić ili premijer Srbije.
    Kad je dolazila Kvinta da razgovara sa predsednikom oko Kosova, trebao je istog dana Vučić da se susretne i sa recimo ambasadorima Briksa njih 5 Kina, Rusija, Indija, J.Afrika, Brazil i isto o Kosovu da pričaju, i onda obe vesti objaviti u medijima.
    Ako se želi odbrana Kosova, ovakva mera će biti efikasna i uspešna. I skinuće pritisak sa Srbije. A možda neko u Srbiji ne želi da se brani, e onda moramo takvog da sklonimo, i da dovedemo takvog koji će i na ovaj način "reciprociteta u diplomatiji" da brani našu teritoriju.
  • Цеца

    06.02.2024 09:08
    Први потпредседник владе и министар спољних послова ,е моја Србијо ако си или ниси а у оставци ,онда му дођеш само привремени орган ,е сад Гвајана да води дебату са као радником на Привремо Повременим Пословима

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.