Vučić: Priprema se izveštaj o međunarodnom mešanju u decembarske izbore, Srbija je ozbiljna država

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija prihvatiti sve preporuke organizacija ODIHR i OEBS vezano za nedavno održane izbore.
Pozvao je njihove predstavnike da prisustvuju lokalnim izborima koji će biti održani na proleće ove godine.
 
"To nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo, zato što mi mislimo da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet za svakoga ko želi da pošteno posmatra stanje u našoj zemlji, da nemamo čega da se plašimo", rekao je Vučić u Predsedništvu, nakon sastanka sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom.
On je naveo da je prihvatanje preporuka tih organizacija podrazumevajuća stvar za Srbiju i ponovio svoj stav da su 17. decembra održani "veoma fer i veoma pošteni izbori".
Ocenio je da je važno da se poštuju pravila i međunarodno-pravne norme, ali i da je važno da se "smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja".
 
"Srbija se nikome ne meša u unutrašnje poslove. Na žalost, mi smo u poslednje vreme postali predmet mešanja mnogih sila i očigledno je da zbog nekih geopolitičkih interesa mnoge zemlje misle da imaju pravo na brutalno mešanje u naše unutrašnje stvari", kazao je Vučić.
 
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus rekao je posle sastanka sa Vučićem da je, što se tiče izbora u Srbiji održanih 17. decembra "zadovoljan što je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) kazao da je spreman da uvaži preporuke međunardonih organizacija za poboljšanje izbornog procesa".
 
"Priprema se izveštaj o međunarodnom meštanju u decembarske izbore"
 
Vučić je saopštio da zvanični Beograd priprema izveštaj o međunarodnom mešanju u decembarske izbore, i da će, kada izveštaj bude završen, javnost o tome biti obaveštena.
 
Vučić je u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom rekao da je Srbija ozbiljna država, te da "nadležne službe rade svoj posao".
 
Upitan da li su istinite glasine da je, kada je ranije (krajem decembra 2023.) govorio o stranom meštanju u decembarske izbore u Srbiji mislio na Rusiju, Vučić je odgovorio odrečeno.
 
"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju, a čim završimo izveštaj, upoznaćemo javnost sa tim", rekao je on.
 
Predsednik Srbije je pre više od mesec dana, 21. decembra prošle godine najavio da državni organi Srbije sastavljaju "važno pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način". Mediji su objavili da je mislio upravo na mešanje - Nemačke.
 
"To će biti završeno do Nove godine i onda ćemo ga uputiti celom svetu da se vidi kako se sprovodi takva vrsta mešanja u procese koji suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji", rekao je tada Vučić.
 
Pomenuto pismo međutim do danas nije objavljeno.
U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.
 
Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.
 
Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.
  • Lucifer

    08.02.2024 15:55
    Vučić meša među narodom, biće da je tako.
  • samo pitam

    08.02.2024 13:31
    A jel damo Gazivode, sta kazete?
  • Voja

    08.02.2024 10:25
    Mešanje karata
    Kada dođe do mešanja u izborni rezultat u Crnoj Gori nema jedne reči, a sada je veliki problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.