Još jedan slučaj malih boginja u Srbiji: Zaraza potvrđena kod majke obolelog dečaka

Nakon što je potvrđen prvi slučaj malih boginja u Srbiji kod dečaka od 15 godina, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kažu da su morbile potvrđene i kod majke dečaka.
Još jedan slučaj malih boginja u Srbiji: Zaraza potvrđena kod majke obolelog dečaka
Foto: Pixabay
"Sestra je vakcinisana i nije imala nikakve simptome. Majka je pre njega imala simptome, ali je vakcinisana tako da je imala blažu kliničku sliku. I kod nje su dokazane morbile", kažu u Gradskom zavodu za Euronews Srbija.
Reč je o inportovanim slučajevima, do zaražavanja je došlo u inostranstvu.
 
Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.
Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.
 
Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija