Blace dobija krst od 20 metara koji će platiti sedam miliona dinara

Za izgradnju krsta ukupne visine 19,7 metara koji će biti postavljen u parku u centru Blaca, građani te opštine će iz lokalnog budžeta izdvojiti preko sedam miliona dinara ili oko 60.000 evra.
Blace dobija krst od 20 metara koji će platiti sedam miliona dinara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako pišu Južne vesti, u prvoj fazi za koju je u toku tender za izvođača radova, radiće se betonska konstrukcija "Časnog krsta", što će koštati 3.199.978 dinara.
 
U lokalnoj samoupravi kažu da je tokom 2022. godine Skupština Blaca formirala Odbor od pet članova koji je zadužen za za sprovođenje svih odluka o podizanju spomen obeležja "Časni krst" u Blacu.
"Za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije je izdvojeno 520.000 dinara, a saglasnost za podizanje spomen obeležja dali su Ministarstvo kulture i Eparhija Niška. Za izgradnju objekta izdato je rešenje Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, stambene, imovinsko pravne i inspekcijske poslove o odobrenju za izgradnju objekta decembra prošle godine i krenuli smo u realizaciju tog projekta", kažu u lokalnoj samoupravi u Blacu.
Iz tehničke dokumentacije može se zaključiti da će se "Časni krst" sastojati od noseće betonske konstrukcije, čelične potkonstrukcije i aluminijumske skulpture, ukupne visine 19,7 metara.
 
"U ovoj fazi planirani su radovi na pripremi gradilišta, zemljani radovi koji podrazumevaju mašinsko čišćenje terena i iskop, nabavka materijala, betonski radovi, armirački radovi, radovi od čelika i anker ploča", dodaju u Opštinskoj upravi u Blacu.
 
Planirani rok za završetak prve faze radova je 60 dana, a u Opštinskoj upravi ističu da je inicijativa za izgradnju "Časnog krsta" u Blacu potekla od grupe građana sa teritorije te opštine.
  • Topličanka

    10.02.2024 11:58
    Vera se nosi u DUŠI I SRCU.
    Nedolično je podizati veliki krst u gradu.
    Ta sredstva treba uložiti u dobrobit dece i mladih Blaca.
  • Мало је

    09.02.2024 09:05
    Мало је
    без 100 метара ништа! Зато нас је и Бог откачио?
  • Zzz

    08.02.2024 16:48
    Koliko
    Crkvena lica učestvuju/daju para?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.