Preminuo novinar Petar Luković

Novinar Petar Luković preminuo je jutros u Beogradu, posle duge i teške bolesti, saopštila je porodica.
Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.
 
Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge”. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su "Džuboks", "Mladost", "Polet", "Nedelja", "Nedeljna Dalmacija", "Politika", "Oslobođenje", "Vjesnik", "Rok 82" i "Rok".
Bio je glavni i odgovorni urednik portala "E-novine",  radio je za beogradski nedeljnik "Vreme", gde je jedno vreme bio i zamenik glavnog urednika, pisao je i za "Našu Borbu".
 
Za hrvatski satirični nedeljnik "Feral Tribune" pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima "Reporter" iz Beograda, "Dani" iz Sarajeva i "Mladina" iz Ljubljane.
Bio je glavni urednik časopisa "X Zabava" i radio za RTV Pink.
 
Poslednjih godina bio je urednik sajta XXZ magazin.
 
"Redakcija XXZ magazina zahvaljuje se svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu - borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje - ROCK ON, FOREVER", navodi se u objavi redakcije.
 
Objavio je i tri knjige: "Bolja prošlost", "Ćorava Kutija" i "Godine raspada - hronika srpske propasti".
Nagradu "Dragiša Kašiković" je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas "Staša Marinković" je dobio 2001.
 
Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine. 

Komentari 20

  • oldtimer

    12.02.2024 20:24
    Smrt ne bira
    Izgubili smo dobrog čoveka i vrsnog novinara.
  • @Link

    12.02.2024 18:40

    Link
    12.02.2024 • 15:03
    Evo linka na urnebesnu recenziju kompilacije grupe Jugosloveni, iz 1998
    https://www.xxzmagazin.com/jugoslovenska-tragedija-bez-kupusa-kiseloga-belog-luka-slaninice

    Hvala za link, evo citam i uzivam u tim njegovim starim recenzijama.
  • sojer

    12.02.2024 17:16
    Neponovljiv!
    Takav duh se stvarao samo u prostoru one Države .Ova je tesna i za pokop svih likova koji su nas edukovali, zabavljali...
    Zbogom G- dine Pero !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.