Centralna banka Kosova najavila mere za lakše sprovođenje odluke o dinaru

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je da je počela sa preduzimanjem dodatnih mera za lakše sprovođenje nedavno donete uredbe o evru.
Centralna banka Kosova najavila mere za lakše sprovođenje odluke o dinaru
Foto: Pixabay
Kako navode, mere će trajati najduže tri meseca, kako bi se Srbima koji na Kosovu koriste dinar omogućio prelazni period za prilagođavanje i potpuni prelazak na evro kao jedinu valutu, javlja danas KoSSev.
 
Ta institucija je navela 10 mera koje bi trebalo da olakšaju građanima da otvaraju račune, uključujući i mobilno bankarstvo, da konvertuju dinare u evro i da svoj novac podignu na većem broju bankomata.
Nakon što je prethodno krajem decembra doneta Uredba CBK, kojom se reguliše da je od 1. februara evro jedina zvanična valuta na Kosovu i da se izvoz i uvoz novca na Kosovu vrši samo posredstvom CBK, Priština je pristala da omogući prelazni period za prilagođavanje, na čemu je institirala međunarodna zajednica.
 
Dinari se i dalje u srpskim sredinama koriste, ali više na Kosovo ne ulaze, pa je poslednja tura vraćena proteklog vikenda.
Među merama CBK našlo se uspostavljanje besplatne telefonske linije 0800-222-55, imejla za žalbe, kao i namenskog Viber broja i pojednostavljenje uslova za otvaranje računa u banci.
 
Centralna banka ukinuće takse za plaćanje nebankarskim finansijskim institucijama (sa naglaskom na menjačnice), kako bi se podstaklo otvaranje kancelarija u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, takođe sa naglaskom na četiri opštine na severu.
 
Iz te institucije su naveli da planiraju da i na severu otvore više bankarskih i nebankarskih institucija, kao i da se pruže olakšice za bankarske usluge, kao što je otvaranje računa posredstvom mobilnog bankarstva.
 
Predviđeno je da budu postavljeni bankomati i drugi uređaji za elektronsko plaćanje ili finansijske samousluge, kao i da se olakša proces za konvertovanje dinara u evro, što bi isključivo sprovodile licencirane institucije i menjačnice.
 
Mere obuhvataju i pojačane promotivne aktivnosti "sa personalizovanim i pojednostavljenim materijalima, video porukama, kao i finansijskom edukacijom".
 
Plan je i da se olaša pristup finansijskim sredstvaima kroz povećano kreditiranje i da se obezbedi  povoljni kurs za one čija je bankovna kartica izdata van Kosova.
 
Iz CBK su izrazili spremnost da razmotre bilo koju drugu opciju van modela koji su predlažili. 
  • andrija

    12.02.2024 21:58
    Sta vise reci...
    sto nisu ljudi osetili na svojoj kozi... zahvaljujuci politicarim...od Milosevica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija