Da li će biti iznenađenja u novoj Vladi Srbije: Moglo bi da bude i "povratnika"

Rok koji je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odredio kao datum za formiranje nove vlade je 15. mart, a i dalje je sve u domenu spekulacija.
Da li će biti iznenađenja u novoj Vladi Srbije: Moglo bi da bude i "povratnika"
Foto: 021.rs
Iz SNS poručuju da konačan raspored u Nemanjinoj 11 ima samo predsednik Srbije, piše Danas.
 
Napominju i da najpre treba sačekati završetak konstitutivne sednice Skupštine Srbije i izbor predsednika parlamenta, što će obeležiti i dalji tok događaja. Na pitanje ko će u naredne četiri godine voditi Skupštinu, naprednjaci odgovaraju da ima više kandidata, ne otkrivajući ni jedno ime.
Doduše, po skupštinskim kuloarima već danima se pominju tri imena. Prema nekim informacijama mesto predsednika parlamenta moglo bi da pripadne Savezu vojvođanskih Mađara, odnosno Elviri Kovač, koja se već, kako kažu, dokazala kao potpredsednik parlamenta u nekoliko saziva i koja je pokazala dozu tolerancije prema opoziciji.
 
No, sagovornici Danasa smatraju da je ta opcija malo verovatna, budući da je SVM zainteresovaniji za mesto predsednika vojvođanskoj parlamenta.
 
Druga opcija, i po nekima najrealnija je da predsednik parlamenta bude Nikola Selaković, aktuleni ministar za rad i zapošljavanje, koji inače slovi za odanog Vučićevog čoveka. Prošetao se kroz funkcije ministra pravde i državne uprave, bio je šef diplomatije, pa generalni sekretar Predsedništva Srbije.
 
Treći kandidat koji se spominje je lider socijalista Ivica Dačić, koji je tu funkciju već obavljao. Na taj način, bila bi nagrađena vernost socijalista, ali ne bi mogli da računaju na isti broj ministarskih mesta koje su imali u prethodnoj Vladi Srbije, obzirom na znatno slabiji izborni rezultat.
Ko će biti Vučićev izbor za novog premijera za sada zna samo on. Međutim, u javnosti se spominju nekoliko imena - predsednik Srpske napredne stranke i aktuleni ministar odbrane Miloš Vučević, a potom ministar finansija Siniša Mali, sa možda još većim šansama.
 
Sagovornici Danasa smatraju da je ministar finansija, u ovom trenutku bliži Vučiću, od samog prvog čoveka naprednjaka i da tome svedoči zajednička vožnja škodom, zajedničko pravljenje sendviča sa parizerom, pevanje pesme opoziciji, jutarnja kafa i šetnje Beogradonom na vodi.
 
Sa druge strane, kako navode, bez obzira što je voljom Vučića izabran za lidera naprednjaka, Miloš Vučević ima određene limite. Ne govori engleski, nije tehnokrata, a pritom je označen kao rusofil i nacionalista, što može predstavljati opterećenje u međunarodnim kontaktima.
 
"Nisu mu bliske ni teme iz IT sektora, nije vodio velike projekte, a ukoliko bi bio izabran za premijera morao bi da zna da pliva i u tim vodama. Za razliku od njega Mali se tu dobro snalazi, a od samog starta, kada je postala premijer, snašla se i Ana Brnabić. Ona se ispraksirala i u obračunima sa opozicijom i odbranom Vučića, uprkos početničkim greškama, pa ne bi čudilo da, uprkos Vučićevoj tvrdnji da će Srbija dobiti novog premijera, ona ostane i dalje na toj funkciji", navodi izvor Danasa.
 
Taj izvor kaže da ne bi isključio ni mogućnost da, "radi nezameranja u naprednjačkim redovima, dobijemo nekog drugog premijera, bolje reći novu premijerku". 
 
"A to bi mogla da bude ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je srpskoj javnosti predstavljena kao stručnjak svetskog glasa, a o kojoj javnost Srbije ne zna baš mnogo. Nikako ne smemo da zaboravimo da Vučić voli iznenađenja i to bi moglo da bude jedno od njih", navodi sagovornik lista i podseća da je Đedovićeva veliki zagovornik dolaska Rio Tinta i da bi ona, na zadovoljstvo predsednika Srbije, toj priči mogla da da pozitivan epilog.
Osim prvog čoveka vlade zanimljivo je i ko će biti nova lica u Nemanjinoj 11. Spominju se Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon, koja se našla visko na izbornoj listi SNS i koja bi po nekim spekulacijama mogla od Darije Kisić da preuzme ministarstvo za brigu o porodici.
 
Potom Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i dugogodišnji čelnik opštine Čajetina, koji se spominje kao budući ministar državne uprave i lokalne samouprave, a poslednjih dana, zbog izjava da bi zbog državnih interesa mogla da podrži i aktuelnu vlast, nezaobilazna je priča o Milici Đurđević Stamenkovski kao budućoj ministarki za dijasporu.
 
Macura nije želela da potvrdi, ali ni da demantuje spekulacije, dok Stamatović kaže da o tome i ne razmišlja.  Đurđević Stamenkovski napominje da svakoga dana čuje neku novu verziju u koje će ministarstvo.
 
U budućoj vladi, prema nezvaničnim saznanjima lista, moglo bi da bude i "povratnika". Tako se ministarska funkcija ponovo smeši lideru Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu, doskorašnjem direktoru BIA. 
 
Dosadašnji aktuleni predsednik parlamenta Vladimir Orlić viđen je za neko od važnijih ministarstava u novoj Vladi, budući da se, kako tvrde naprednjaci, pokazao dobro i mogao bi da zauzme fotelju ministra odbrane, ukoliko Vučević bude imenovan za premijera. Za funkciju ministra odbrane spominje se i lider socijalista Ivica Dačić, koji, kako kažu izvori, nije previše zainteresovan za to mesto.
  • Ђура Шинтер

    13.02.2024 15:25
    Има онај филм о AV,AV Леси се враћа кући ,ко је партијски Лесика Србије ?
  • Нејће

    13.02.2024 12:49
    Нејће
    јер све једни те исти послушници се врте 12 година и само им мењају функције. Заиста су промене преко потребне здраве и нормалне за сваку земљу и њен народ! Ово је...пристојно написано срамота шта смо дозволили!
  • Aleksandar

    13.02.2024 09:54
    Kakvi izbori takva vlada
    Pokradeni izbori prave vladu.
    Lopovi ne kradu koliko im treba nego koliko mogu a ovi ponosni napredni radikali iz očiju kradu.
    Braća Vučić su srbijanski braća Kačinjski i oni prave vladu i bez izbora glasanjem za predsednika bez predsedničkih izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija