Ne baš "Trampe, Srbine", ali mnogi u Srbiji za to da postane predsednik: "Neutemeljena očekivanja"

Većina svetske populacije očekuje da će rezultat predsedničkih izbora u SAD promeniti svet.
Ne baš "Trampe, Srbine", ali mnogi u Srbiji za to da postane predsednik: "Neutemeljena očekivanja"
Foto: Beta/AP
Jedni gaje antipatije prema povratku Donalda Trampa, drugi se nadaju da će to rešiti neke od najvećih svetskih problema.
 
To je istaknuto u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE).
 
Deo svetske javnosti plaši se da će Tramp, ako bude izabran, ostaviti Ukrajinu na cedilu i bez pomoći saveznika, dok se neki nadaju da će ispuniti obećanje i da će u toj zemlji mir biti uspostavljen za 24 sata.
U analizi se navodi da se jedni se plaše Trampove nepokolebljive podrške Izraelu, dok se drugi uzdaju u tu podršku.
 
Ipak, citirajući američkog diplomatu Ričarda Hasa koji je ukazao da "tri veoma različita predsednika - Obama, Tramp i Bajden - vode SAD u istom pravcu", IPESE ocenjuje da SAD imaju kontinuirani pristup u spoljnoj politici, bez obzira na to ko je na čelu administracije.
Taj princip može da se primeni i na Jugoistočnu Evropu i Srbiju, navedeno je.
 
"Mnogi sa naših prostora imaju velika očekivanja od moguće promene u Beloj kući, i verovatno neutemeljeno navijaju da pobedi Tramp", ukazao je u analizi IPESE.
 
Situacija, kako se dalje navodi, možda nije nalik euforiji iz 2016. godine - kada su Beograd preplavili bilbordi i posteri sa porukom: "Trampe, Srbine" i kada se pričalo da bi novi šef Bele kuće Srbiji mogao da vrati Kosovo - ali nije ni previše različita.
 
Kada je u pitanju pristup u nastupu i razgovorima vezanim za pitanje Kosovo, suštinskih razlika poslednjih decenija nije bilo, osim možda u organizacionom pristupu.
 
Za vreme Trampove administracije, uprkos tome što je Zapadni Balkan bio delokrug izaslanika Stejt departmenta, veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine nosio je izaslanik Bele kuće, odnosno predsednika. To stvara netačan utisak da je prisutna razlika u generalnom pristupu i stavu, ali istina je da američka administracija ima svoj konutinuirani pravac i on se ne menja, bez obzira na promenu predsednika.
 
Za Srbiju je dobro što je Vašington želi za partnera i saveznika na Zapadnom Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi, ocenjeno je u analizi uoči predsedničkih izbora u SAD.
To Beograd treba da prepozna i da u skladu sa time preduzima svoje buduće korake i pokaže što je više moguće otvoren, zainteresovan i prokativan stav prema SAD.
 
Američki političari koji se bave Balkanom očekuju i žele da čuju što više glasova iz Srbije, predloga, analiza, razrađenih planova i sveopštu viziju za učvršćivanje partnerstva između dve države koje 140 godina gaje diplomatske odnose, navedeno je u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope. 
  • Predrag

    13.02.2024 19:20
    Tramp je politički šarlatan, nešto slično našem Nedeljkoviću i ne treba očekivati ništa posebno za Srbiju,možda je nekada zakači uzgred,"kao nevažni virus".Ni on, ni bilo koji američki predsednik ne upravlja sam Amerikom a oni glavni nisu nam naklonjeni.
  • Plaćač poreza

    13.02.2024 18:08
    Ako ovo društvo želi da opstane mora shvatiti da ko god dođe u bilo kojoj zemlji na vlast i kao predsednik, Kosovo nikada više neće biti u sastavu Srbije. Ako ovo društvo kao država želi da se razvija mora još sutra uvesti sankcije Rusiji i prekinuti svaki uticaj Rusije na unutrašnju i spoljnu politiku, a ne da vlast bude Putinov potrčko i da mašu (marakana) zastavama tuđe države(Rusije) za pare od sponzora(Gazprom Rusija). Ako želi bezbednost ova država treba još sutra da zatraži članstvo u NATO. Ako ovo društvo želi privredni rast i ekonomski razvoj, predstavnici vlasti ove države ne treba da dolaze iz Brisela dok na kolenima ne izmole EU da nas komplet sa našom zaostalo okolinom primi pod hitno pod bilo kojim uslovima u članstvo.
  • Mandragora Pitsburg

    13.02.2024 17:30
    Hoklica je iz raja izašla
    ako se neko seća tog momenta kada je Tramp naterao Vučića u Beloj Kući da potpiše na hoklici to što je potpisao .

    Slabo pamćenje?

    E biće bolje dogodine u ovo isto vreme .


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija