Počeo da važi novi pravilnik o ocenjivanju: Novine izazvale negodovanje nastavnika

Samo što je stupio na snagu, novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju već je izazvao negodovanje prosvetnih radnika.
Počeo da važi novi pravilnik o ocenjivanju: Novine izazvale negodovanje nastavnika
Foto: 021.rs

Kako piše Danas, na meti kritika su nove odredbe člana 5 ovog pravilnika, koji će, prema tvrdnji članova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", doneti velike probleme zaposlenima u obrazovanju.

Sporno rešenje predviđa da, u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju, škola sprovodi proceduru u kojoj se utvrđuje njegova odgovornost i preduzimaju odgovarajuće mere.
 
To se odnosi i na defektologa, koji realizuje nastavu u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i školi koja ima odeljenje za ove đake.
 
Kako se navodi u Pravilniku, roditelji učenika koji imaju primedbe obraćaju se odeljenjskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden.
Odeljenski starešina potom obaveštava nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.
 
Stručno veće vrši uvid u dopis roditelja, pribavlja izjašnjenje nastavnika na čiji rad je uložena primedba i ispituje navode, imajući u vidu utvrđene kriterijume ocenjivanja, nakon čega dostavlja svoje mišljenje direktoru.
 
On zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja.
 
Jasminka Marić, članica IO GSPRS "Nezavisnost" kaže za Danas da to u praksi može da znači da se, na primer,  kombinovanim odeljenjima, tri, četiri roditelja dogovore i podnesu prigovor protiv nastavnika. 
 
Ona napominje da su predstavnici ovog sindikata kategorički bili protiv pomenutih rešenja, ali da je Ministarstvo prosvete insistiralo na njima, a podržali su ih i neki drugi sindikati.
 
Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da ovo rešenje može da bude olakšavajuće za školu u nekim slučajevima, ali i da može lako da se zloupotrebi.
 
"Zakon definiše način na koji se upućuje prigovor na ocenu i nije nam jasno zašto su pomenute odredbe ubačene u Pravilnik o ocenjivanju. Ovo je toliko neverovatno i neprimereno prema prosvetnim radnicima. Šta se od nas očekuje? Da podelimo što bolje ocene da bismo bili dobri nastavnici i da nas niko ne 'proziva'? Da li je to rešenje? Da li smo svesni u šta uvlačimo prosvetu? I ovako mladi nisu zainteresovani za rad u prosveti, a pitanje je kakva se poruka ovim šalje", navodi Marić.
Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da su novi pravilnici deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za prevenciju i odgovor na nasilje.
 
"Doneti su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine i predviđa brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, počev od 2. razreda osnovne škole", navodi se u saopštenju.
 
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je tim povodom kazala da se "pravilnicima precizira postupanje i kriterijumi za ocenjivanje vladanja učenika, koje se vrši dva puta u polugodištu i utiče na opšti uspeh učenika".
 
"Cilj ove mere je da bude i preventivna, važno je da učenici znaju da se i njihovo ponašanje ocenjuje i da ocena iz vladanja utiče na njihove rezultate i opšti uspeh", rekla je ministarka Đukić Dejanović.
  • Pavle

    21.02.2024 14:04
    Ppredrag2@gmail.com
    Što mi je drago što više ne idem u školu i što nemam decu pa ne moram da se sekiram 16 godina sam nestrpljivo čekao i dočekao da se više ne školujemo da mi drugi više ne upravljaju mojim ličnim životom
  • Pera

    16.02.2024 10:19
    Standardizovani testovi
    Neka se uvedu isti testovi za sve skole svake 2 nedelje. I onda na tim testovima da se ocenjuje znanje. Tako bi se videlo ko zna da prenese znanje a ko ne.
  • Boban

    15.02.2024 23:18
    Škola
    Pod hitno brisati član 5 pravilnika. Ministarstvo i ministarka rade protiv nastavnika. Zašto ne važi za srednje škole nego samo za osnovne. Treba obustaviti nastavu, što čute sindikati. Protest ispred ministarstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.