Preminuo glumac Gojko Šantić

Glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Gojko Šantić preminuo je sinoć u Beogradu.
Preminuo glumac Gojko Šantić
Foto: Pixabay
Šantić je bio član ovog pozorišta od 1968. do 2011. godine, navodi se u saopštenju.
 
Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1967. u klasi Mate Miloševića, a naredne godine postao je član JDP.
Pripadao je tzv. generaciji Bojanovih beba, zajedno sa glumcima koji su primljeni tih godina: Milan Gutović, Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Branko Cvejić, Svetlana Bojković, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Dušan Đurić, Vojislav Brajović, Mirjana Vukojčić, Cvijeta Mesić.
 
U matičnoj kući ostvario je više od 30 uloga među kojima u predstavama "Koriolan" (Koriolan, 1970), "Otelo" (Otelo, 1977), "Ja, Rade Tomov" (Njegoš, 1979), "Tri sestre" (Prozorov, 1981), "Zli dusi" (Nikolaj Stavrogin, 1984), "Seobe" (Vuk Isakovič, 1986), "Valjevska bolnica" (Apis, 1989), "Vesele žene Vinzorske" (Falstaf, 1993), "Putujuće pozorište Šopalović" (Drobac, 1985) za koju je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda.
Poslednja uloga odigrana u JDP bila je Gajev u Čehovljevom "Višnjiku" 2000. godine za koju je nagrađen Statuetom "Milivoje Živanović" na Glumačkim svečanostima u Požarevcu 2000. godine.
 
 
Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama – Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Crnogorskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Narodnog pozorišta u Nišu.
 
Igrao je na filmu i televiziji. Najznačajniju filmsku ulogu, Doroteja, ostvario je u istoimenom filmu iz 1981. godine.
Gojko Šantić je dobitnik brojnih priznanja među kojima su Oktobarska nagrada, Vukova nagrada i četiri Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni, navodi u saopštenju JDP.
  • Podbarac

    16.02.2024 09:09
    Jeeel
    Divan glumac , hvala mu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.