Prijave protiv tužiteljke Savović: Podneo ih glavni javni tužilac VJT

Više javno tužilaštvo saopštilo je da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo prijave protiv tužiteljke Bojane Savović disciplinskom tužiocu Višeg saveta tužilaštva.
Kako se navodi, prijave su podnete zbog kršenja Zakona o javnom tužilaštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca, time što je u izbornoj kampanji na skupovima inicijative ProGlas iznosila svoj politički stav.
 
"To što je Savović iznosila politički stav predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo", navodi se u prijavi.
U saopštenju se dodaje da je Savović 13. decembra 2023. godine "grubo vređala jednog kolegu" - zamenika glavnog javnog tužioca, što je suprotno Etičkom kodeksu.
 
Ističe se da je član 54 Zakona o javnom tužilaštvu nosi naziv "Zabrana političkog delovanja" i da se u stavu 2 navodi da je javni tužilac dužan da se uzdržva od javnog izražavanja političkih stavova i učestvuje u javnim raspravam političkog karaktera, osim ako je reč o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, ustavnosti, zakonitosti, ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Dodaje se da Etički kodeks propisuje da je tužilac dužan da se uzdrži od javnog iznošenja političkih stavova i učestvovanja u raspravama političkog karaktera i da se uzdrži od prisustvovanja i učestvovanja u političkim skupovima i kampanja.
 
Kako se navodi, Bojana Savović je prijavljena jer je 25. novembra 2023. godine na tribini Inicijative ProGlas u Požegi, izjavila: "Ideja ProGlasa je da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je slučaj u Bavaništu. Dakle, postoje načini da svako od nas uradi nešto za društvo u kome živi".
 
U saopštenju se dodaje da su "pojedini mediji izvestili da su tom prilikom zemljoradnici u protestu svojim traktorima blokirali vozila u kojima su se nalazili aktivisti Srpske napredne stranke ispred kuće organizatora protesta u Bavaništu, a u prisustvu narodnih poslanika opozicionih stranaka".
 
Kako se ukazuje u saopštenju, navodi Bojane Savović su, prema stavu Stefanovića, neprihvatljivi sa više aspekata: najpre, ona, iako je javni tužilac, javno otkriva svoje političko opredeljenje, te implicitno poziva građane da urade isto što je urađeno Bavaništu: da izlaze na ulice, naročito kada su u pitanju politički skupovi, kao i da uzimaju pravdu u svoje ruke - što je nedopustivo za jednog nosioca pravosudne funkcije.
 
U saopštenju se navodi i da je prijavljena zbog govora 11. decembra u Šapcu u kojem je rekla: "Ovo ništa ne valja i mora nešto pod hitno da se menja. Ne želimo da živimo u društvu nasilja, da svaki dan u skupštini, na televiziji, u rijaliti programima gledamo nasilje. Ne želimo nasilje u školama, saobraćaju, našim domovima. Samo u ovoj godini je ubijeno 27 žena, žrtava porodičnog nasilja. Mi ne želimo takvo društvo".
Prijavljena je i jer je u intervjuu za nedeljnik NIN 11. januara ove godine prekršila načelo nepristrasnosti i ugrozila poverenje građana u javno tužilaštvo time što je izjavila: "Društvo u kome je tužilaštvo zaista samostalno i u kome nismo ni došli u situaciju da nam bilo koji tužilac bude ličnost godine… to nažalost više govori o stanju društva u kome živimo nego o mom herojstvu".
 
Prijavljena je i jer je 14. decembra 2023. u Beogradu, na političkom skupu, završnom mitingu Inicijative ProGlas, pored ostalog izjavila da je građanima prethodnih godina nametana nepristojnost, mržnja, samoljublje i zato se građani neće više povlačiti pred ljudima koji su gori od njih i spremni na sve i pozvala građane da se probude iz kolektivne kome i uključe u svoje živote, te da ljudi oko nje i građani koji su došli na ovaj skup neće prestati da se bore i poručila da je "ovo tek početak".
  • zgađen

    17.02.2024 07:48
    Neverovatno ali istinito
    Prema tom stefanoviću su čak i bakarec, orlić i jovanov simpatični.
  • Mr no

    17.02.2024 01:39
    Miroslav
    Adamek,taj ima i çifru po kojoj presudjuje.Mnogi to znaju.
  • Драган

    17.02.2024 00:15
    каква
    Ма каква тужитељка то је пропагандиста и политичка опозиција, такви не треба д се налазе на јавним функцијама које злоупотребљавају уплитањем у политику.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija