Politički analitičar: Vučić spreman da se cenjka oko vlasti samo da bi izbegao istragu izbora

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je Aleksandar Vučić spreman da se oko formiranja vlasti u Beogradu cenjka s opozicijom i EU, samo da bi izbegao međunarodnu istragu izbora.
Komentarišući odlaganje konstitutivne sednice Skupštine Beograda, Anđelković je agenciji Beta kazao da Vučiću nije problem da skupi većinu s prebezima odbornika iz "Mi-glas iz naroda", ali da bi imao dvostruki problem zbog posledica formiranja nelegalne većine.
 
"Ako bi SNS formirao gradsku vlast s odbeglim odbornicima iz opozicije, došlo bi do masovnih protesta građana, kao i velikog pritiska iz sveta. Od formiranja gradske vlasti Vučić pravi političko pozorište kako bi poslao poruku i opoziciji i EU da je spreman na razgovore o novim beogradskim izborima ako se odustane od zahteva za međunarodnom istragom o nepravilnostima koja su zabeležena na decembarskim izborima", ocenio je analitičar.
Prema njegovim rečima, najava međunarodne istrage koju zahteva Evropski parlament je trenutno najveći problem s kojim se suočava Vučićev režim.
 
"Ta istraga bi pokazala da su u Srbiji mnoge stvari trule i dovela bi do rezultata koji bi bili poražavajući za režim. Vučić će ponuditi da ponovljene beogradske i sledeće lokalne izbore organizuje s polufer uslovima, ali mu je zato potrebno vreme i ovo je početak procesa cenjkanja", kazao je Anđelković.
Na pitanje Bete da li bi opozicija trebalo da pregovara s vlastma o poboljšanju izbornih uslova, Anđelković je rekao da je svaki dogovor s Vučićem "davanje veštačkog disanja režimu".
 
"Teško je od Vučića dobiti garancije da neće ponoviti prevaru. On nije spreman da prekine s kupovinom i krađom glasova i nikada neće dopustiti dublje promene u medijima jer bi vrlo brzo pao s vlasti", istakao je analitičar.
 
Upitan šta se može očekivati 1. marta kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Beograda, Anđelković je rekao da to zavisi od reakcije opozicije i važnih političkih subjekata na Zapadu.
 
"Opozicija ne sme da prihvati cenjkanje s Vučićem, već bi trebalo da pokrene nove proteste", zaključio je on.
  • Пантелија

    19.02.2024 19:05
    Poštenjačina aca
    Ima aca para, nije njemu nikakav problem da dokupi dva tri odbornika iz opozicije !
  • Paja

    19.02.2024 15:37
    Vucic je sada Expo 2027, uspeo da prebaci na nadleznost drzave, da ga eventualna vlast u BG ne bi minirao..tako da ce sada lagano da im da nove izbore, moze i da izgubi vlast u BG nafatirace se svi od Expa2027 projekta.
  • Риле

    19.02.2024 15:04
    Риле
    Слушајући ове Аналитичаре од 2019 ништа нису погодили! Вођа нечини уступке јер га то чини слабим ако нисте знали?! Како год анализирали АВ остаје цео мандат и 30% ту ништа немогу променити док ЕУ зашто би нешто мењала док је у њеном интересу? Тражили сте сами изборе иако сте одлично знали да нема услова за "фер" мада је то излизана флоскула и изгубили убедљиво! Предуго се чекало и толерисало и сада је доцкан! И обичан човек каже боље и овај АВ него ове Демократе које су прве почеле са лоповима и епским приватизацијама...Ђилас дај бре јесте ви нормални? Док нестану сва лица из политике која су владала од 2000 до 2012 ништа нејће бити! Одавно је време за млада и нова неупрљана лица ако нисте до сада сватили те зато стално губите!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija