Đedović Handanović: Litijum je dar od boga, ležimo na milijardama

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je kao "dar od boga" i rekla da "ležimo na milijardama".
Ministarka je istakla da treba sagledati sve rizike i sve dobre strane koje projekat nosi i "da onda donosimo odgovorne odluke", ali da je to posao za buduću vladu.
 
Đedović Handanović je za RTS, odgovarajući na pitanje da li rudarenje litijuma "uzima neke naše druge darove od boga - šume, poljoprivredno zemljište, vodu, vazduh", rekla da je Srbija zemlja bogata mineralnim sirovinama i rudama, što se odnosi na litijum, borat, kobalt, nikl, zlato, srebro, ugalj, koji su takođe strateške sirovine.
"Mi te sirovine treba da ekspolatišemo na najodrživiji mogući način", rekla je Đedović Handanović.
 
Na pitanje šta je sa stopiranim projektom "Jadar" i kakve se promene još očekuju u pogledu energetike, ona je istakla da eksploatacija sirovina "donosi, pre svega ekonomske koristi" i povećava bruto domaći proizvod, plate, penzije i omogućava punjenje budžeta.
"To je tako i za energetski sektor, koji moramo da razvijemo, koji moramo da unapređujemo. Znači da moramo jednostavno da imamo u vidu koje su to prednosti i kako da se nosimo sa rizicima koje ti rudarski projekti nose sa sobom", rekla je ministarka energetike.
 
Tvrdeći da vlast radi "na odgovoran način" i donosi odluke "na osnovu, pre svega, dokumentacije", koja je razvijena i prošla javni uvid, "iza koje mogu da stoje i stručnjaci i pre svega kompanije koje razvijaju određene projekte", ona je rekla kako investitori "treba da dokažu i pokažu koje se tehnologije koriste, da li su one najmodernije".
 
"Imamo pravo da tražimo primenjivanje najviših rudarskih standarda, koji se svake godine povećavaju, pre svega u razvijenim zemljama", rekla je Đedović Handanović.

Komentari 162

  • Realno

    23.02.2024 13:55
    Čvarci su bolji biznis
    Tona litijuma je 95.500€, isto kao i 7,5 tona čvaraka koji su mnogo korisniji i ne zahtevaju komplikovanu tehnologiju, a nusproizvod je topljena mast koja donosi odličnu zaradu i ne baca se u reku.
  • омајгаш

    23.02.2024 13:37
    .
    Прави новосађани користе литијумске батерије а не никлкадмијумске.
  • Veljko

    23.02.2024 12:24
    rio-tintara
    Đedović Handanović ima dvojno državljanstvo.
    Ako kompaniji omogući da sklopi posao- sledi joj provizija od više miliona $. Žena ne namerava da ostari u Srbiji, niti da njena dece žive ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.