A11: Policija prekoračila ovlašćenja prilikom upada u romsko naselje, treba da odgovara

Pravni tim Inicijative A 11 saopštio je da su policijski službenici koji su 10. februara bili u neformalnom romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, prekoračili ovlašćenja.
A11: Policija prekoračila ovlašćenja prilikom upada u romsko naselje, treba da odgovara
Foto: 021.rs
Kako je navela ova inicijativa, policija treba da odgovara za krivično delo zlostavljanje i mučenje.
 
Članovi inicijative A 11 rekli su da su do tog zaključaka došli na osnovu iskaza stanovnika tog neformalnog romskog naselja.
"Ljudi su bili uznemireni i uplašeni kad smo ih posetili. Pričali smo sa stanovnicima tri kuće. Najmanje tri policajca došla su džipom i u uniformama, ali nisu pokazali nikakav nalog za pretres, već su samo ušla u kuću. Ženu sa detetom udarili su pendrekom i ona je pala na frižider. Mi imamo uslikana i ta oštećenja imovine koja su nastala prilikom upada policije", navela je Nađa Marković iz A 11 inicijative.
Ona je dodala da je muškarac koji je tom prilikom zadobio modrice otišao kod lekara i da ima izveštaj o nanetim povredama, a da će Inicijativa nastaviti da prikuplja dokaze i da će pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama.
 
Marko Vasiljević iz te organizacije kazao je da je nekoliko pripadnika naselja pozvano 12. februara u MUP i da im je rečeno da će biti pokrenut postupak protiv policajaca koji su prekoračili ovlašćenja.
 
MUP je dan ranije u saopštenju naveo da su policajci u skladu sa zakonom na adresama stanovanja potraživali lica koja se sumnjiče za napad na policajca.
Vasiljević je rekao da će Inicijativa A 11 tražiti odgovore na pitanja ko je izdao naredbu za upad u romsko naselje, šta je tužilaštvo preduzelo, i da li će Zaštitnik građana pokrenuti postupak kontrole.
 
Unija Roma Srbije ranije je osudila tu akciju policije, a ispred Policijske uprave za Grad Beograd održan je protest 12. februara.
  • Zare

    21.02.2024 19:53
    Da li u tom divljem naselju uopste postoje zvanicne adrese na osnovu koji se moze napisati nalog za pretres zbog napada na sluzbeno lice.
  • Nikola

    21.02.2024 14:32
    @bjanka
    Ovo što ste napisali je nejasno i nedorečeno. Pročitajte komentar pre slanja.
  • Bjanka

    21.02.2024 12:44
    Jeste, treba pustiti da policija ne sme ući u romska naselja, kao u civilizovanoj Evropi. Ovo je vandalizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija