Počinju da važe novi protokoli u slučaju krize u školama: Evo šta se radi kad izbije požar

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da promene u postupanju u kriznim situacijama u školama, kao što su nasilje, požari, lažne dojave o bombama, od danas stupaju na snagu.
Počinju da važe novi protokoli u slučaju krize u školama: Evo šta se radi kad izbije požar
Foto: 021.rs
Đukić Dejanović je za RTS navela da je obavljena pristojna edukacija zaposlenih u školama o reakcijama u slučaju kriznih situacija koje se ne mogu prevideti.
 
Prema njenim rečima, onog momenta kada se dogodi krizna situacija, formiraju se timovi kojima će rukovoditi direktor, a u kojima će takođe učestvovati i stručni saradnici i razredne starešine.
"To je obaveza u svakoj školi, to više ne može da se prepušta individualnom pristupu i procenama", kazala je ministarka.
 
Ona je navela primer za slučaj požara, gde direktor škole mora odmah da formira tim koji mora da obavesti vatrogasce, roditelje dece koja su u opasnosti, kao i da spreči traume kod dece.
"Dakle, komunikacija tog tima sa centrima za socijalni rad, sa zdravstvenim ustanovama, sa službom unutrašnjih poslova, lokalnom zajednicom, kontinuirana je za slučaj bilo koje krizne situacije, nasilja, neadekvatnog ponašanja", kazala je Đukić Dejanović.
  • Lošmi

    22.02.2024 17:31
    Ne pije vodu
    Kako kaže Slavica:
    "onog momenta kada se dogodi krizna situacija", e pa onda je kasno.
    U nekim školama u svetu se periodično treniraju predškolska i školska deca kako da brzo bez panike napustiti objekat.
    Sve kasnije je zakonska procedura.
    Ne trebamo biti autori svega već nešto prepisati što je dobro pa makar bilo iz socijalizma.
  • /

    22.02.2024 11:53
    /
    @Gradjanin
    inace, trenutno je obuka o protivpozarnoj zastiti jos jedan mafijaski reket.
    idu od novootvorene subvencionisane firme do novootvorene subvencionisane firme i drze predavanje i testove koje naplacuju.

  • Lako je

    22.02.2024 10:26
    Predmet odbrana i zaštita je bio sasvim dovoljan da edukuje decu. Deca svima hoće da pomognu da znaju još kako, edukovali bi i sve vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.