Đokić: Srbiju u poslednjih deset godina napustilo 6.000 lekara

Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić izjavila je danas da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara.
Đokić: Srbiju u poslednjih deset godina napustilo 6.000 lekara
Foto: Pixabay
Đokić je agenciji Beta kazala da su u Srbiji plate lekara najniže u regionu i da "na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka u zemljama Evropske unije (EU)". 
 
"U poslednjoj deceniji svake godine Srbiju napusti od 200 do preko 700 lekara. U proseku Srbiju godišnje napusti više od 550 lekara. Našem zdravstvenom sistemu nedostaje veliki broj doktora svih profila, iako na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 1.800 nezaposlenih lekara među kojima ima i specijalista", kazala je Đokić. 
Dodala je da država želi da popravi stanje u zdravstvu kroz nabavku opreme i izgradnju ili rekonstrukciju objekata, ali da na toj opremi nema ko da radi. 
 
"U zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje oko 5.000 zdravstvenih radnika, među kojima najmanje 1.000 lekara. Na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka zemalja Evropske unije gde na taj broj ljudi postoji najmanje 400 lekara", rekla je Đokić. 
Prema njenim rečima, ceo svet se suočava s manjkom zdravstvenih radnika. 
 
Razvijene evropske zemlje, navela je, problem manjka zdravstvenih radnika najčešće rešavaju tako što ih "izvlače" iz balkanskih zemalja. 
 
"Maksimalna plata lekara specijaliste u Srbiji iznosi do 140.000 dinara, što je znatno manje nego u zemljama u okruženju. Naše plate su najniže u regionu, a u odnosu na EU niže su i nekoliko puta", istakla je Đokić.
  • Dr

    25.02.2024 10:14
    Bolje je u inostranstvu
    Zašto bi lekari ostajali ovde? Ovde posle studija prvo idu na staž koji se ne plaća a potom mogu samo da upišu volontersku specijalizaciju koju plaćaju iz svog džepa a tada platu za svoj rad ne primaju. Nemačke bolnice su nedavno oglašavale u našim novinama da nude srpskim lekarima osnovnu platu od 4400 evra a specijalizaciju iz hirurgije daju odmah. Pa samo lud čovek bi odbio trajni posao sa dobrom platom i besplatnom specijalizacijom da bi besplatno radio u Srbiji 4-5 godina, plaćajući specijalizaciju i potom tražio sebi posla.
  • Ivana

    23.02.2024 03:00
    Pa šta se to nas tiče?! Građane će lečiti SNS akademci dok im gazde se leče u Nemačkoj kod onih koje su oterali odavde. Ma zlatno doba, gospodo.
    Evo možete kod travara i u manastire da se lečite za početak. To je budućnost ove zemlje. Popovi i SNS lopovi.
  • Ivana

    22.02.2024 22:47
    Pa šta se to nas tiče?! Građane će lečiti SNS akademci dok im gazde se leče u Nemačkoj kod onih koje su oterali odavde. Ma zlatno doba, gospodo.
    Evo možete kod travara i u manastire da se lečite za početak. To je budućnost ove zemlje. Popovi i SNS lopovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.