Stano: Nadam se da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati u utorak

Portparol Evropske komisije Peter Stano nada se da će predstavnici Srbije i Kosova moći da se slože oko održavanja sastanka na koji ih je pozvao specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
Lajčak je predstavnike Srbije i Kosova pozvao da se sastanu u utorak, 27. februara, u Briselu, a Stano kaže da se nada da će rešiti problem "prouzrokovan nesrećnom odlukom jedne strane".
 
Stano je rekao da je Lajčak predstavnike Srbije i Kosova pozvao da se sastanu i "pozabave određenim pitanjima koja je juče objasnio" - odlukom Kosovske centralne banke (KCB) da ukine korišćenje dinara i njenim posledicama.
"Nadam se da će dve strane biti u mogućnosti da se slože s tim i da reše problem prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane koja je uticala na drugu stranu", rekao je on. 
 
Podsetio je da je uloga EU da posreduje u pregovorima, a ne da komentariše sve na čemu radi i da smatra da ne treba kroz medije, javno i na konferencijama za štampu debatovati o tehničkim pitanjima radnih sastanaka.
Na pitanje novinara da li će biti posledica za Kosovo ukoliko njegov predstavnik ne dođe u Brisel u utorak, 27. februara, Stano je rekao da EU nikada ne spekuliše o "šta ako" scenarijima.
 
"Uputili smo poziv, postavili smo ciljeve i izjavili da smo spremni da pomognemo stranama da nađu rešenje", ponovio je portparol EU.
 
Stano je u četvrtak rekao da je Lajčak pozvao predstavnike Kosova i Srbije na sastanak 27. februara, a glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi je dan ranije, u sredu, rekao da je odbio taj poziv, smatrajući da to neće biti sastanak na koji mora da ode glavni pregovarač, pošto "pitanje dinara nije deo dijaloga sa Srbijom".
 
Od 1. februara je na snazi uredba CBK po kojoj je evro jedino sredstvo za gotovinski i platni promet na Kosovu čime se ukida srpski dinar. 
  • Luka

    25.02.2024 08:52
    Ovaj čovem živi kao parazit na Balkansku grbaču.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija