Psihološkinja: Ništa nismo naučili od majskih tragedija, ovde ne postoji odgovornost ni za šta

Nismo ništa naučili od tragedija koje su se dogodile u maju i to pokazujemo svakog dana - gomilom problema u društvu, nereagovanjem i poricanjem, ocenila je psihološkinja Ana Mirković.
Psihološkinja: Ništa nismo naučili od majskih tragedija, ovde ne postoji odgovornost ni za šta
Foto: FoNet
Ona je za Insajder, govoreći o Pravilniku za sprečavanje i prevenciju nasilja u školama, rekla da nije reč o nečem inovativnom i da ga ne vidi kao sistemsko rešenje.
 
Mirković prevenciju vidi kao ključ kada su u pitanju i druge negativne pojave među mladima, kao što je alkoholizam, piše na sajtu Insajdera.
Izostanak odgovornosti zbog tragičnih događaja, objasnila je time "da ne postoji odgovornost ni za šta", te da živimo u društvu u kom odgovornost nije na ceni.
"Mi i dalje nekako pripadamo naciji u kojoj svaki pojedinac ovde veruje da se to nikad neće njemu desiti i da se strašne stvari dešavaju nekom drugom. Ako mogu malo da virnem, da pročitam, da shvatim da je tuđi život tužniji od mog, da su tuđe sudbine teže, da nije meni loše i tako ne treba da se žalim na dobro, eto na tom nivou ljudi to percipiraju. A ovo jeste trenutak u kojem svaka osoba koja ima imalo kapaciteta za empatiju, za saosećanje, bilo kakvu emocionalnu inteligenciju ne može da ne oseti bolu u stomaku, da ne oseti da nema vazduha u grudima i da ne oseti opštu tugu zato što smo dozvolili da živimo u društvu u kojem je to moguće da se desi i da vidimo da deset meseci ništa se nije desilo", kaže Mirković.
 
Dodala je i da je ključ u prevenciji, što je, kako je naglasila "veoma zahtevno i kompleksno".
 
Prema njenim rečima, prevencija podrazumeva "kontinuirani, vrlo smisleni, logični i sistematični rad sa decom, sa nastavnicima, sa roditeljima, sa svima".
 
Kako je ukazala, to je veoma važno da se radi na svim instancama.
 
Podsetimo, "da se nije ništa naučilo od majskih tragedija" govori i to što je juče u OŠ "Vladislav Ribnikar" kod jednog učenika pronađen nož.
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da policija vodi istragu o jučerašnjem incidentu, a da će škola "u okviru svojih nadležnosti sprovesti propisane mere u odnosu na sve učenike koje je situacija uznemirala".
 
Ona je rekla da "nema nikakve opasnosti po učenike, da su svi bezbedni i da su školski policajac, đaci koji su primetili nož u rancu jednog učenika, kao i direktor brzo reagovali".
 
MUP Srbije potvrdio je da je kod učenika te škole pronađen nož, ali ističe i da niko nije povređen, niti je taj učenik ikome pretio.
 
Za nož koji je pronađen u njegovom rancu, učenik je rekao da nije njegov. Svi učenici škole su bezbedni, dodao je MUP.
  • BoeserWolf

    24.02.2024 13:21
    Sta ocekivati od naroda koji je po inteligenciji pri dnu lestvice, a pri vrhu lestive kad je u pitanju nemoral.
  • Mićo

    24.02.2024 12:33
    Dok imamo gomilu nepismenih kao što si ti, nikad НЕЈЋЕ biti bolje.

    Pa ti nastavi da pričaš СРБСКИ.
  • vodnik prve klase

    24.02.2024 12:17
    Nauk
    Naravno da ništa nismo naučili:
    Da bi bilo što jeftinije
    1. U školama u hodniku dežuraju spremačice. Da li one imaju fizičku i psihičku snagu za to dežurstvo. Da li ih je neko obučio.
    2. U školama profesori treba da daju svoj sud o učeniku, kakvog je on ponašanja. Da li su za to obučeni svi oni profesori koji su završili fakultete, tamo nije bilo takvog predavanja (medisinski, tehnološki, pravni, fakulteti za fizičku kulturu, prirodno-matematički fakulteti).
    3. Roditelji da ocenuju profesore, pa da li ste vi kršteni.
    VRATITE U ŠKOLE ŠKOLSTVO IZ 70 GODINA PROŠLOG VEKA:
    - ko kasni na čas neopravdani, ko bude ometao čas ide napolje sa časa neopravdani,
    - ako se masovno beži sa časova (ceo razred), nadoknada časova je u subotu od 07.00 časova.
    Nosili smo uniforme sa amblemima, dolazili u školu kolima, kad smo položili vozački, ali u dvorištu čim izađemo iz auta morli smo imati uniforme. Ko nije imao uniforme ni na času nije mogao da bude. I šta nam sada fali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.