Strategiju upravljanja resursima u Srbiji izradiće Rudarsko-geološki fakultet

Ministartsvo rudarstva odlučilo je da Strategiju upravljanja resursima u Srbiji za period od 2025. do 2040. izradi jedini ponuđač, Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda, za oko 25 miliona dinara.
Strategiju upravljanja resursima u Srbiji izradiće Rudarsko-geološki fakultet
Foto: 021.rs
To je objavio portal udruženja "Prvi na skali" navodeći da je rok za izradu strategije 24 meseca.

Kako piše portal, zadatak Rudarsko-geološkog fakulteta je da, pored ostalog, sagleda potrebe za rudama bakra i zlata, rude olova i cinka, rude bora i litijuma, kao i ruda urana, nikla i kobalta.

Kako navode, Rudarsko-geološki fakultet ima i smernice kako da posao uradi.

"U okviru mera mineralne politike, potrebno je da se definišu posebno međunarodno prepoznate, aktivne i atraktivne rudarske industrije (promocija investicija, privlačenje velikih rudarskih kompanija u sektor geologije i rudarstva), kao i koordinacija u području istraživanja mineralnih sirovina u cilju usmeravanja izvođenja geoloških istraživanja ka pronalaženju novih ležišta mineralnih sirovina, sa posebnim osvrtom na sirovine od kojih je Evropska i svetska ekonomija zavisna", piše u smernicama.
  • Ministarka nezna

    25.02.2024 18:52
    Valjanu, potpunu i sveobuhvatnu strategiju o upravljanju mineralnim resursima niko ne moze izraditi bez obaveznog ucesca Tehnolosko metalurskog fakulteta i Instituta za hemiju tehnologiju i metalugiju. Sam Rudarsko geoloski fakultet ce to izraditi sa velikim i veoma bitnim nedostacima. Mozda je to i cilj Ministarstva za rudarstvo i energetiku.
  • Cena

    25.02.2024 17:35
    Ispunjenje želja RT
    Fakultetu 200.000 evra, uz "smernice", kao "poklon", za ispunjenje želja.
  • Pitanje

    25.02.2024 17:18
    Čije potrebe za rudama bakra i zlata, olova i cinka, bora i litijuma, ... treba da "sagleda" Rudarsko- geološki fakultet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.