EPS: Pametna brojila i daljinsko očitavanje nemaju veze sa uvećanim računima za struju

Elektroprivreda Srbije je saopštila da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila dezinformacija.
EPS: Pametna brojila i daljinsko očitavanje nemaju veze sa uvećanim računima za struju
Foto: 021.rs
Kako kaže EPS, u pitanju je dezinformacija jednog udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača. 
"Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno. Naime, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila", kažu u EPS-u.
Dodaju da je sistem dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.
 
"Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače", zaključuje EPS.
  • Gavrilo

    01.03.2024 08:39
    Nezahvalnom narodu gradi se crkva pored Štranda a oni se bune.
  • Lily

    29.02.2024 19:39
    Odgovor
    Pa ako nisu brojila šta je onda problem? To što morate da nadoknadite sve pare koje je prethodno rukovodstvo maznulo? Grčic i ekipa?
  • Deejan

    29.02.2024 15:10
    Bezbedno il ne
    Pametna brojila su najnebezbednija,svako moze da manipulise s njima,kako eps tako i vlasnici,potrosnja moze biti i veca a i manja.Ako je brojilo vani moze bilo ko s njim da se bukvalno igra,u danasnje vreme sve hakuju a nemogu brojilo,sve sto je mehanicko je mnogo bezbednije.Imate trlefon s kojim vi mozete da upisete brojno stanje,koliko god vi zelite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija