Škole u Srbiji svake godine "izbace" oko 1.000 novih vozača - ni blizu dovoljno za tržište

Srbiji nedostaje 20.000 vozača, a to potvrđuju i oglasi, jer je prošle godine samo prema statistici sajta Infostud objavljeno njih 2.600.
Škole u Srbiji svake godine "izbace" oko 1.000 novih vozača - ni blizu dovoljno za tržište
Foto: Pixabay
Najtraženiji su vozači sa B kategorijom, piše Nova.rs.
 
Saobraćajne škole u Srbiji svake godine "izbace" oko 1.000 novih vozača, dok potrebe tržišta zahtevaju još dva puta toliko osoba sa vozačkim dozvolama C i D kategorije.
 
Koliko je ovo zanimanje traženo govori i činjenica da će za vožnju autobusa moći da polažu i vozači sa probnom dozvolom.
Što se zarade tiče, ona varira od samog vozila, pa je tako prosečna plata vozača autobusa 80.000 dinara, a kao dodatak mogu se uračunati bonusi za noćni rad. Oni koji voze službena vozila u proseku zarađuju od minimalca pa do 100.000 dinara.
 
Plate vozača u Nemačkoj prelaze 2.500 evra, prosečna je oko 2.400 evra, a kako se može videti u oglasima za posao za rad u toj zemlji, gotovo pored svakog je naznačeno "hitno".
"Toliki novac mogu da zarade iskusni vozači koji rade u jakim domaćim kompanijama koje imaju razrađen posao u inostranstvu, dok su u unutrašnjem saobraćaju zarade niže. Ipak, osnovni problem je u tome što je pristup profesiji vozača veoma skup. Konkretno, da biste dobili dozvolu da upravljate kamionom ili autobusom, potrebno je od 2.500 do 3.500 evra, što odvlači ljude od ovog posla, a uz to je dobijanje dozvole proces koji traje veoma dugo", rekao je za Infostud Goran Aleksić iz Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbije.
 
Predsednik sindikata "Pravda" u GSP Beograd Zoran Stefanović ocenio je da tom preduzeću nedostaje oko 500 vozača, a da se stranci, koji su angažovani kao vozači, ne snalaze dobro u toj ulozi zato što ne poznaju dovoljno jezik i gradske ulice.
 
Na društvenim mrežama neretko osvanu snimci vozača koji su u Srbiju došli iz inostranstva, a koji ne umeju da se snađu u Beogradu, pa zalutaju.
  • Gari

    04.03.2024 12:27
    Poređenje
    Za vozača treba četvorogodišnja škola a za policajca je dovoljan tromesečni kurs....
  • Dobrila

    04.03.2024 11:33
    Tehnološki višak
    Neće niko da uči za vozača ksd na sva zvona zvonite kako će veštačka inteligencija da ih zameni.
  • Mister No

    04.03.2024 10:59
    I
    Ne znaju ni auto da voze,a vi im davate vozacke C,E kategorija ,katastrofa opsta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.