Od početka godine 849 slučajeva velikog kašlja u Srbiji

Od početka 2024. godine u Srbiji je prijavljeno ukupno 849 slučajeva velikog kašlja (pertusisa), saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Od početka godine 849 slučajeva velikog kašlja u Srbiji
Foto: Pixabay
Institut je u saopštenju na svom sajtu naveo da su od početka godine prijavljena dva smrtna ishoda uzrokovana tom bolešću kod nevakcinisane dece stare dve i po godine i tri meseca.
Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u grupi dece mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.
Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 66 (7,8 odsto) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj (45) hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (68,1 odsto).
 
Najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga (346) i Grada Beograda (323), gde su registrovane i najviše stope incidencije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija