Osmomartovski protestni marš u Beogradu: Zajedno i solidarno u odbrani prava

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena pod nazivom "Uvek na prvoj liniji".

Okupljanje je u 17.30h na Trgu Slavija u Beogradu, a marš i prateći program počinju u 18h, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru "Miljenko Dereta" na Dorćolu.

Kako se navodi u najavi događaja, suočene sa ozbiljnom krizom u državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, žene Srbije odlučno staju zajedno i solidarno brane osvojena prava. Nastavljaju borbu za punu ravnopravnost i zauzimaju prvu liniju u osvajanju slobode.
 
Mreža feminističkih grupa i nezavisne aktivistkinje zajedno se zalažu za dostojanstven rad i platu za život, odbranu ženskih političkih prava, slobodu mišljenja, govora i okupljanja i institucije u službi građanki.
 
"U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom. Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu. Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćamo se samo građankama i građanima i pozivamo sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava", piše u najavi događaja.
Organizatorske su i protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja.
 
Pozivaju sve aktivistkinje i aktiviste, progresivne leve, zelene i solidarne političarke i političare, radnice i radnike, sindikalke i sindikalce, novinarke i novinare i sve slobodne ljude da pokažu solidarnost. 
 
"Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno da branimo naša prava", zaključuju organizatorke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija