Vučić i SNS beogradske izbore najavljuju za 28. april: Tri su razloga za to

Novi beogradski izbori, prema najavama koje dolaze iz samog vrha vlasti, najverovatnije će biti održani 28. aprila, što je prvi mogući termin za izlazak na birališta.
Vučić i SNS beogradske izbore najavljuju za 28. april: Tri su razloga za to
Foto: 021.rs
Uslov je da predsednik Skupštine Srbije bude izabran do 14. marta.
 
Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenjuje u razgovoru za N1 da postoje tri razloga zbog kojih SNS insistira na tako brzom održavanju izbora u Beogradu.
 
"Prvi razlog je borba za narativ i glavnu reč u izbornoj kampanji, a to je istovremeno i razlog zbog čega opozicija insistira da se izbori održe što kasnije. Jer ako se izbori održe brzo, SNS potvrđuje svoju komunikaciju da se ne radi ni o čemu neuobičajenom, već da samo nije postignuta postizborna većina, pa se ulazi u regularnu proceduru i u skladu sa zakonom raspisuju novi izbori. Na taj način se amortizuju kritike da vlast to radi pod pritiskom opozicije, kao i domaće i međunarodne javnosti. Opozicija, s druge strane, traži da izbori budu što kasnije jer onda mogu pred svoje birače da izađu sa argumentacijom da je Srpska napredna stranka podlegla pritiscima", napominje Klačar.
Prema njegovim rečima, drugi važan razlog jeste to što SNS računa na dve dokazane istraživačke pretpostavke u vezi sa mogućim šansama na izborima u tako kratkom roku.
 
"Vladajuća koalicija može brže da se konsoliduje i spremi za izbore nego opozicija, a to se već sada vidi jer je vlast praktično već održala jedan skup. Proces konsolidacije pred izbore biće na strani vlasti, biće puno brži i samim tim će moći efektivnije da iskoriste kratku kampanju. Druga vrlo važna pretpostavka u vezi sa brzim izborima tiče se umora birača, jer su umorni i birači vlasti i birači opozicije. U tom slučaju i nauka i praksa kažu da je u neštoj boljoj poziciji stranka koja ima čvrstu organizaciju. Onda se jedan deo birača dobije na organizaciju i ne prepušta se slučaju da li će birači tokom kampanje biti mobilisani ili ne", podvlači sagovornik N1.
Tek na trećem mestu Klačar vidi najavu o 28. aprilu kao datumu održavanja izbora u kontekstu različitih praznika.
 
"Izlaznost tog dana može biti nešto niža, što bi u načelu više odgovaralo vladajućim strankama, iako ponavljam da nije lako praviti inženjering da se sa sigurnošću predvidi ko će 28. aprila biti u svom mestu prebivališta, a ko neće. Posebno zbog toga što tada nisu formalno praznični dani već može da se spoji, ali ne mora nužno da znači da će biti ogroman odliv ljudi. Ne sporim da je i to jedan od razloga, iako nisam siguran da bilo ko, pa čak i SNS sa svim resursima kojima raspolaže, može na tako jasan i nedvosmislen način da izračuna čija ciljna grupa će u tom momentu iskoristiti više dana odmora, spojiti sa praznicima i otputovati", napominje Klačar.
 
Sagovornik portala N1 podseća da se nakon 28. aprila definitivno ulazi u praznike, zbog čega, kako kaže, praktično otpadaju naredna dva datuma.
 
"Peti maj nije u igri zbog Vaskrsa, a 12. maj je nezahvalan datum jer bi kulminacija kampanje morala da bude relativno tiha i prilagođena Vaskrsu, na koji se nadovezuje i Đurđevdan. Čini mi se da vladajuća stranka ne bi priželjkivala da mora da ‘popusti gas‘ u kampanji desetak dana uoči glasanja", zaključuje Klačar, konstatujući da vlastima svakako više odgovara 28. april nego druga polovina maja.
 
Opozicija možda ne izađe na izbore ako budu 28. aprila
 
Predstavnici opozicije ne gledaju blagonaklono na mogućnost održavanja beogradskih izbora u poslednjoj nedelji aprila, pa tako predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručuje da može da se desi da koalicija "Srbija protiv nasilja" na te izbore ne izađe ako se ne primene preporuke ODIHR-a, kao i ako izbori budu zakazani za 28. april, kada deo birača nije tu.
 
Sličan stav izneo je i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, koji je istakao da na izbore "neće izaći ako datum bude 28. april, jer je do tada nemoguće išta uraditi".
 
"Prvi rok je 28. april, ali ne i poslednji. Do polovine godine je mogućnost održavanja izbora. Do 28. aprila nema vremena da se implementira ništa, da se promeni stanje, niti po pitanju biračkog spiska, medija, pritisaka… Do polovine godine je dovoljno vremena da se neke stvari promene, da se konstituiše telo u skladu sa preporukama OEBS koje bi činila i vlast i opozicija i organizacije civilnog društva, da definišemo šta bi to bilo", poručio je Aleksić.
Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na decembarskim beogradskim izborima Dobrica Veselinović je ocenio da ne postoji „nijedan zdravorazumski razlog“ da ti novi izbori budu krajem aprila - pred proslave Uskrsa i Prvog maja, kada građani obično masovno otputuju iz Beograda na kraći odmor.
 
Da koaliciji "Srbija protiv nasilja" nije prihvatljivo da beogradski izbori budu 28. aprila, jer do tog datuma ne mogu da se obezbede uslovi za slobodne i fer izbore, tvrdi i Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije.
 
Pavlović je istakao da taj datum nije prihvatljiv za koaliciju jer je to momenat kada je školski raspust, maraton, a građani spajaju odmore sa 1. majem.
  • Kengur

    07.03.2024 18:50
    Užurbano rade na promeni prebivališta plaćenih jada iz pasivnih krajeva, malo koštaju..
    Na izbore se ne ide dok se ne promene uslovi
  • Đole

    07.03.2024 18:24
    @Pero

    Pero ne loži se, sve izbore ste pokrali.
  • Miloš

    07.03.2024 16:44
    Uslovi
    Za izlazak opozicije na izbore neophodno je realizacija osnovnih uslova koje je preporučio OEBS, dijalog vlasti sa opozicijom i prisustvo opozicije u medijima sa nacionalnom frenkfencijom, inače nema izlaska birača na izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija