Tužilac Stevanović: Policija ima dva gospodara - tužioca i ministra policije

Tužilac Aleksandar Stevanović, predsednik Nadzornog odbora Udruženja tužilaca Srbije objašnjava da je ključni problem u saradnji tužilaštva i policije to što policija ima dva gospodara.
Tužilac Stevanović: Policija ima dva gospodara - tužioca i ministra policije
Foto: 021.rs
"Po mom mišljenju nema nekog otvorenog sukoba između tužilaštva i policije. Smatram da je problem sistemske prirode, da tužilaštvo jeste formalni gospodar krivičnog postupka, ali da policija kako se to kaže, ima dva gospodara. Policijski službenici uvek slušaju svoje starešine koji opet slušaju svoje pretpostavljene i na kraju se uvek dolazi do ministra policije koji je na kraju uvek politička ličnost", kaže tužilac Stevanović za Insajder.
 
Procesuiranje osumnjičenih pripadnika Balkanskog kartela i organizatora i izvšilaca dva dvostruka ubistva u Grčkoj pokazalo je da srpska policija i tužilaštvo imaju kapacitete da, kada sarađuju, pokrenu istrage čak i protiv vođa balkanskog podzemlja.
Problem je što se ta saradnja ne vidi u predmetima u kojima postoje sumnje da iza pojedinih krivičnih dela stoje predstavnici vlasti ili njima bliske osobe. Nedostatak dokaza je redovno objašnjenje za nepokretanje ili obustavu postupka, prenosi Insajder.
 
Za nedostatak dokaza tužilaštvo krivi policiju, a policija tužilaštvo. U tom svojevrsnom ping-pongu ne odgovaraju ni policija ni tužilaštvo, slučajevi se ne rasvetljavaju, a odgovorni ostaju van domašaja pravde. 
Nerazumevanje između policije i tužilaštva pokazuje se u slučaju Darka Šarića, odnosno neidentifikovanja četiri osobe koje, u skaj porukama, pod nadimcima Edo, Markus, Dolar i Oskar, pominju pripadnici tog narko klana, i to kao osobe na koje računaju za oslobođanje od optužbi.
 
Tužilaštvo tvrdi: "Nema dokaza ko stoji iza tih nadimaka".
 
Nema, međutim ni informacija da li su do dokaza pokušali da dođu neposrednim razgovorima sa onima koje okrivljeni pominju u Skaj komunikaciji, a koju upravo Tužilaštvo koristi kao krunski dokaz. Tako na skaj aplikaciji 26. maja 2020, Duško Šarić šalje poruku Darku Šariću. 
 
Čini se da su i policija i tužilaštvo jednostavno mogli da otkriju ko su Markus i Dolar, a potom i Oskar i Edo. Za to je potrebna saradnja ove dve institucije, napominje tužilac za Insajder.
 
 "Tužilaštvo u ovom formatu nema kapaciteta da adekvatno prikupi dokaze, ono ima formalno ovlašćenja da samo zove na saslušanja, da prikuplja obaveštenja, da samo prikuplja pisane dokaze, ali mu nedostaje onaj represivni deo, zbog toga ne mogu se u nekom realnom vremenu prikupiti dokazi, ne može se sprovesti delotvorna istraga, a kakav je sada standard dokazivanja, ne mogu se ni onda uspešno takvi dokazi prezentovati sudu i dovesti do eventualno osuđujućih presuda. Dakle, bez policije tužilaštvo ne može samo pribaviti adekvatne dokaze niti ih kasnije prezentovati sudu na adekvatan način", kaže Stevanović.
 
Pored slučaja Šarić, poslednjih dana javnost je obaveštena i o obustavljanju krivičnog postupka protiv nekadašnjeg direktora "Elektromreža Srbije" Nikole Petrovića. Prvo osnovno tužilaštvo je, posle godinu dana, odlučilo da ga neće krivično goniti zbog saobraćajne nezgode u kojoj su povređene dve osobe, i to zato što u izveštaju veštaka psihijatra piše da je imao upola manju količinu alkohola od one koje je utvrđena na mestu nesreće, a da kokain nije imao u krvi, već samo u urinu.
 
Kako dodaje, do suda, po pravilu, stižu optužnice protiv bivših, ne i aktuelnih funkcionera, a presude su oslobađajuće. U ovom trenutku, najpoznatiji su slučajevi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, policijskog generala Slobodana Malešića i sada bivšeg predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića. 
 
Hrkalović je uhapšena posle odlaska iz MUP-a, Malešić i Jovičić dok su bili na funkcijama.
  • Šanel od Kokoa

    08.03.2024 11:10
    A ko je gospodar tužilaštva? Kome vi odgovarate za posao koji, u najboljem slučaju, ne radite dobro? Kome da se žalimo mi koji smo oštećeni vašim (ne)radom?
  • Nik

    08.03.2024 10:12
    Oskare Oskare, sta se desi kad pobegne tlo pod nogama? Oni novoupisani glasaci od sinoc sa N1 dobro pokazuju koliko ste spremni da ponizite svoj narod da bi sve ostalo kako jeste...
  • ex chapman

    08.03.2024 09:54
    problem
    policija ima mnogo vise gospodara. zavisi koliko ko da ;)
    sram vas bilo te sede brade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija