VIDEO Pobuna protiv režima: Pre 33 godine prve velike demonstracije u Beogradu

Na današnji dan, pre 33 godine, u Beogradu su održane prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića, tokom kojih su poginuli policajac Nedeljko Kosović i učenik Branivoje Milinović.
Glavni zahtevi demonstranata 9. marta 1991. godine bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun Srpskog pokreta obnove i drugih opozicionih stranaka.
 
Na zabranjeni miting na Trg Republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu.
Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije, koja je tada prvi put nazvana "TV Bastilja". Oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija, a lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.
 
Dok su se sa terase Narodnog pozorišta obraćali demostrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima i konjicom.
Demonstranti su pružali žestok otpor, zbog čega su počeli sukobi sa policijom.
 
 
Povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici poginuo je policajac Nedeljko Kosović, a nešto kasnije policija je upotrebila vatreno oružje i ubila sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.
 
Vlast je kasnije tokom dana izvela tenkove na beogradske ulice, uhapšen je lider SPO Vuk Drašković i zabranjen rad televizije Studiju B i Radija B92. Milošević je demonstarnte nazvao "snagama haosa i bezumlja".
 
Odgovor na silu stigao je sledećeg dana, jer su iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi krenuli studenti, i tada su počeli višednevni protesti nazvani "plišana revolucija".
 
Posle nekoliko dana protesta usvojeni su zahtevi, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, B92 i Studio B nastavili su rad, a iz zatvora je pušten Vuk Drašković.
  • Zebra

    09.03.2024 17:37
    Bez ovoga nema budućnosti Srbije…
  • Sabahudin

    09.03.2024 16:01
    Omerović
    "To je nama naša borba dala, nekom slave nekom kapitala..." Sve vas pozdravlja gospođa Drašković sa svojim skromnim primanjima...
  • Niko ne sme da vas

    09.03.2024 13:20
    bije, niko! Za nasu decu!
    Zanimljivo, ipak su usvojeni zahtjevi opozicije, ali rijec je bila o borbi za vlast unutar Srbije, ne u pacifizmu i mirotvorstvu opozicije kao opozit milosevicevskoj bulumenti koja je sve pripremila za krvavo komadanje SFRJ i konacno stvaranje Velike Srbije. Projekat Velike Srbije planirao se jos od 19' vijeka, ali sve do 91' za njega nisu bile povoljne okolnosti, tako su ocijenili velikosrpski stratezi u Beogradu, tek 91' pri raspadu SSSR a i nesto ranije Berlinskog zida, oni su ocijenili da je pravo vrijeme za to ostvarenje. Ipak prevarili su se, i usprkos ljudskoj, geografskoj i prije svega vojnoj nadmoci, rat je izgubljen, Srbija je vojno slomljena, moralno i materijalno unizena, izgubila je na najgori moguci nacin sve privilegije koje je uzivala zajedno sa Srpskim narodom tijekom 70' godina te Jugoslavije, sebe je izolirala i prestala je biti iole vazan faktor na medjunarodnoj pozornici. Umjesto mira, odabrala je visegeneracijski nemir. Mogla je biti poput Ceske i Slovacke, izabrala je biti Rusija. Danas su Hrvatska i Ceska zemlje liberalne demokracije, relativno bogate a Srbija je cardak ni na nebu ni na zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija