Brnabić: Kao predsednica Skupštine želim da uspostavim dijalog sa opozicijom, da se smanje tenzije

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da bi na funkciji predsednice Skupštine Srbije, za koju je predlaže SNS, želela da pokuša da uspostavi dijalog sa opozicijomi da se smanje tenzije.
Ona je za televiziju Prva a da je sasvim normalno da postoje različita razmišljanja o nekim stvarima a da istovremeno postoji i dijalog, te da je za jednu jaku i ozbiljnu zemlju potrebno imati ozbiljnu vlast, ali i ozbiljnu i odgovornu opoziciju.
 
Prema njenim rečima, konstantnim menjanjem zahteva (opozicije), u jednom trenutku će svi krenuti da se pitaju kuda ide zemlja, a za dijalog je potrebno i da opozicija preuzme određenu odgovornost.
Brnabić je rekla da bi u Skupštinu ušla sa namerom da se fokusira na probleme i da će se truditi da uvede još više javnosti u parlament, javnim slušanjima, debatama, različitim događajima.
 
Istakla je i da bi volela da se pojača parlamentarna diplomatija koja treba da bude takva da osigura bolje pozicije Srbije.
 
Kako je dodala, "u normalnoj zemlji" svi treba da rade u interesu Srbije, a ne da se urušavaju neke pozicije države zarad ličnih interesa.
Izjavila je da je posle izbora predsednika Skupštine, prvo na dnevnom redu da raspiše beogradske izbore i da se oko datuma ne može nagađati ili preterano dogovarati, jer je to stvar zakona, navodeći da je u interesu građana da se što pre formiraju institucije.
 
"Vi i ne možete da primenite neke preporuke ODIHR dok ne izaberete predsednika Skupštine jer se radi o promeni zakona", rekla je Brnabić, navodeći da vlast ne može da se "giba i savija u skladu sa promenama mišljenja opozicije".
 
Brnabić je upitala o kakvim izbornim uslovima opozija priča jer su, kako je istakla, pod sadašnjim uslovima tražili hitno raspisivanje vanrednih izbora, a navela je i da je "Vlada već primenila neke preporuke koje je mogla kao Vlada".
 
Takođe je rekla da je već upućeno pozivno pismo ODIHR da pošalje svoju posmatračku misiju na lokalne izbore u Beogadu, kao i eksperta da vidi šta još može da su uradi oko biračkog spiska.
 
Predlog da se za predsednika Skupštine Srbije izabere premijerka Ana Brnabić ušao je u skupštinsku proceduru, navedeno je na sajtu skupštine. U tom predlogu se navodi da je za predstavnika predlagača izabran poslanik Milenko Jovanov.
 
U obrazloženju piše da predloga smatra da će ona "svojim dosadašnjim radnim i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine".
 
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak, 11. marta, a na dnevnom redu biće izbor predsednika skupštine.
  • Kloki

    09.03.2024 19:11
    Kup
    Samo dijalog resava probleme.
  • @Milisav

    09.03.2024 16:13
    opoziciju naročito nece i nece obrazovani, politički osvešceni
    "beogradjani" iz Male Krsne.
  • Milisav

    09.03.2024 13:50
    Opoziciju ogromna većina naroda neće i neće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.