Koalicija za slobodu medija: Stav poverenika suprotan osnovnim pravilima logike

Koalicija za slobodu medija izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti utvrdio da nije bilo propusta načelnika beogradske policije.
Poverenik je, kako u saopštenju podseća Koalicija, pri inspekcijskom nadzoru, povodom postupanja načelnika beogradske policije Veselina Milića na konferenciji za novinare 3. maja 2023. godine, utvrdio da Milić nije načinio propust, a da su za iznošenje podataka o maloletnicima krivi mediji koji su izveštavali sa te konferencije.
 
"Na ovaj način institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokazala je duboko nerazumevanje novinarske profesije kao i uloge medija u demokratskom društvu", naglašeno je u saopštenju.
Koalicija podseća da novinari do spiska dece koje je učenik škole "Vladislav Ribnikar" hteo da ubije "nisu došli na protivpravan način, nego je spisak učinio dostupnim javnosti upravo načelnik beogradske policije koji je spisak pokazao na konferenciji za novinare".
 
"Stav Poverenika prema kojem su zakon prekršili novinari i mediji koji su izveštavali sa konferencije za medije, ne samo da je suprotan osnovim postulatima slobode izražavanja, nego je suprotan osnovnim pravilima logike", naglašava Koalicija za slobodu medija.
Od Poverenika je zatraženo da odgovori kako je moguće da onaj ko informaciju učini dostupnom javnosti ne bude odgovoran, nego da je odgovoran onaj ko je preneo informaciju i to informaciju koju je javnosti učinio dostupnom načelnik beogradske policije lično na konferenciji za medije.
 
"Zašto su se na konferenciji za medije pojavile informacije i spiskovi koje novinari ne bi trebalo da prenesu", jedno je od pitanja za Poverenika.
 
Od Poverenika se traži i da, koristeći sopstvena ovlašćenja, okonča inspekcijski nadzor, bez obzira na postupak unutrašnje kontrole, jer ima dovoljno informacija kako bi doneo odluku da li je u konkretnom slučaju prekršen zakon ili nije.
 
Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost.
  • milicica

    10.03.2024 02:03
    licno mislim
    Da se imena dece nisu ni trebala kriti jer se i danas sa sudjenja cuju ili citaju imena dece i roditelja i strasno je to sto se dogodilo ali ovo sto je uradio poverenik je toliko sramotno da ne moze nize.nije kriv onaj ko je ucinio nego onaj ko je objavio farsa. Katastrofa. Moralni cin bi bio ostavka.
  • Pobesneli Laloš

    09.03.2024 23:02
    Krivi su čitaoci i gledaoci. Ko ih je terao da čitaju spiskove koje im ova dobrica pokazuje?
  • A3

    09.03.2024 22:58
    Dobro obavlja posao
    Pa poverenik je u isto vreme i poslušnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.