Kosovska vlada naložila vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani

Vlada Kosova je na današnjoj sednici naložila da se manastiru Visoki Dečani vrati imovina u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.
Kako je objavio koha.net na sednici Vlade doneta je odluka da nadležne institucije Kosova obezbede ostvarivanje odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta.
 
U poslednjim izjavama zvaničnika Kosova zatražena je primena odluke, koja je, kako su preneli, glavna prepreka članstvu Kosova u Savetu Evrope.
I ambasadori velike petorke su nekoliko puta do sada tražili primenu odluke i da se "bez odlaganja izvrši potpuna implementacija zakonske registracije zemljišta Manastira Dečani".
 
Zaplet oko imovine manastira Visoki Dečani počeo je posle Drugog svetskog rata, kada je vlast manastiru oduzela 700 hektara zemlje. 
Država Srbija je 1997. godine vratila samo 24 hektara koji okružuju manastir, međutim, opština Dečani ne priznaje to kao imovinu manastira. 
 
Presuda da zemljište pripada manastiru Visoki Dečani doneta je 2012. godine, a potom je i 20. maja 2016. godine to potvrdio i kosovski Ustavni sud, ali do danas odluka suda nije sprovedena.
  • Marko

    14.03.2024 07:50
    @Prevara!
    Ne lupaj! AV je doveden da zavrsi tu pricu sa Kosovom! Dok ga je Milosevic u ratu izgubio!
  • Prevara !

    13.03.2024 19:30
    Otmeš nečijih 20 hektara zemlje, onda to vratiš i u zamenu što si vratio tuđu zemlju koja svakako nije bila tvoja, uđeš u Savet Evrope ?! A u međuvremenu ukineš dinar i tablice i to se ne pominje?
    Ako Kosovo prime u Savet Evrope, istog dana Srbija treba da prekine pregovore o članstvu u EU, i da zatraži članstvo u BRIKS !! I kao član BRIKS-a da Srbija krene u primenu 1244 UN rezolucije od slova do slova, a prva stavka je vraćanje 1000 vojnika Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.